INTERNATIONAL | Sud-africanii vin să le vândă românilor kruggeranzi din aur. Cum reacţionează românii când află care este diferenţa?
Sud-africanii de la Rand Refinery, cea mai mare companie integrată de rafinare a aurului la nivel internaţional, care a rafinat până în prezent 30% din cantitatea de metal galben produsă în lume din antichitate şi până în prezent, vrea să aducă în România aurul „virgin“ provenit direct din minele africane.
Acest tip de aur are o puritate de 99,99% şi nu conţine metale secundare sau reciclate.
„Avem un produs unic pe care dorim să-l oferim pieţei româneşti, este vorba de aur de cea mai mare puritate care provine direct din mină (aur virgin). Cererea pentru acest tip de aur creşte pe măsură ce consumatorul devine tot mai receptiv la avantajele acestui produs. De exemplu, o femeie cu care am discutat s-a arătat îngrozită când i-am spus că bijuteriile pe care le poartă la gât pot să provină din aurul reciclat pe care cineva l-a purtat cândva în gură dacă de exemplu avea dinţi de aur.
Cuplurile care se căsătoresc sunt mai receptive la ideea de a avea inele de logodnă din aur nereciclat“, spune Howard Craig, directorul general al Rand Refinary.
El a venit ieri în România ca să se întâlnească cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi reprezentanţii principalelor bănci de pe plan autohton, pentru care şi-a propus să devină furnizor.
Anul trecut Rand Refinery a rafinat o cantitate de circa 400 de tone de aur pur, a cărui valoare s-a ridicat la aproximativ 20 mld. dolari, şi a avut afaceri de 60 mil. dolari cu aproximativ 500 de angajaţi. Compania este deţinută de unii dintre cei mai mari producători de aur din lume, precum AngloGold Ashanti şi Gold Fields.
Şeful Rand Refinery spune că intrarea companiei pe piaţa românească face parte din strategia acesteia de expansiune la nivel internaţional.
„Suntem o companie globală, axată pe piaţa Asiei de Est, dar credem că populaţia est-europeană are de asemenea o afinitate faţă de aur şi o istorie bogată în acest domeniu. Procesăm în jur de 400 de tone de aur pe an, iar ceea ce comercializăm pe pieţele europene reprezintă numai o mică parte. În China vindem cam 100 de tone pe an. Probabil că în următorii doi sau trei ani vom ajunge să furnizăm circa un tonă de aur pe piaţa românească“, spune Howard Craig. Întrebat dacă declinul preţului aurului cu circa 33% faţă de maximele atinse în septembrie 2011 afectează cererea pentru metalul preţios, Craig a precizat că persoanele fizice se comportă diferit faţă de fondurile de investiţii, care investesc mai mult în instrumente financiare cu expunere pe aur, precum ETF-urile.
„Anul trecut am avut dificultăţi să ţinem pasul cu cererea pentru monede Krugerrand. Din ce am observat atunci când preţul aurului este în declin cererea pentru aur fizic creşte, în special în regiunea de Est a Asiei, ceea ce înseamnă că populaţia este încrezătoare în perspectivele acestui metal. China este o piaţă unde cererea pentru aur a crescut în ultima perioadă“, a precizat Craig.
O uncie de aur este evaluată în prezent la 1.275 de dolari, respectiv 135 de lei/gram, faţă de un maxim de 1.921 de dolari/uncie atins în urmă cu doi ani.
Aurul provenit de la Rand Refinary va fi distribuit în România prin intermediul companiei locale, Aurom Metal Investment, care a încheiat în acest sens un parteneriat în vara anului trecut. Aurom distribuie pe piaţa românească atât lingouri ştanţate, cu o greutate cuprinsă între 2 grame şi un kilogram, cât şi faimoasele monede krugerrand, pentru care Rand Refinary este unic furnizor. Krugerrand sunt cele mai răspândite monede de aur din lume, până în prezent fiind comercializate circa 60 milioane de astfel de monede.
„Băncile vând aur pe piaţa românească, dar nu produse la fel de sofisticate cum sunt cele pe care le oferim noi. Aducem pe piaţă lingouri ştanţate, puse în nişte ambalaje securizate, au un cod de identificare şi sunt numerotate. Securizarea prin ambalaje are un rol în sensul că garantează provenienţa aurului şi totodată ne gândim la un program de răscumpărare a aurului la un preţ nu mai mic de 2% din cel de pe bursa din Londra“, spune Alessandro Amato, reprezentantul firmei Aurom Metal Investment.
El mai spune că lingourile de aur sunt vândute de către companie cu adaos de până la 10% faţă de preţul de la Londra şi poate ajunge la 0,5% în cazul unor cantităţi mari şi clienţi importanţi.
Reprezentanţii Aurom au estimat piaţa de aur fizic din România între 750 kg şi două tone de aur pe an, circa jumătate din cerere provenind din partea bijutierilor de pe plan local.
Sursa: zf.ro