International

INTERNATIONAL | Putin avertizează 18 ţări, inclusiv România, că datoria Ucrainei ar putea afecta LIVRAREA de GAZE către UE

Preşedintele rus Vladimir Putin a informat, printr-o scrisoare, mai mulţi lideri europeni în legătură cu “situaţia critică” a datoriei Ucrainei pentru gazele naturale şi cu posibilul impact asupra tranzitului gazelor spre Europa, relatează joi agenţiile ruse de ştiri. O astfel de scrisoare a primit şi preşedintele Traian Băsescu, informează România TV.

Vladimir Putin şi-a exprimat “îngrijorarea profundă privind situaţia legată de datoria la gaze a Ucrainei şi de alimentarea Uniunii Europene cu gaze”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

În aceeaşi scrisoare, liderul de la Kremlin mai afirmă că problema datoriei la gaze a Ucrainei trebuie rezolvată rapid.

“Gazprom este nevoită să treacă la plata în avans pentru livrările de gaz, iar, în cazul unor noi încălcări ale condiţiilor de plată, va înceta parţial sau total livrările de gaz. Aş vrea să vă atrag atenţia asupra faptului că în martie încă se aplica o reducere de preţ de 268,5 dolari la o mie de metri cubi de gaz. Chiar şi la acest preţ, Ucraina nu a plătit niciun ban. Realizăm pe deplin că această mişcare creşte riscul ca gaze naturale care trec prin Ucraina să fie deviate în drumul lor către consumatorii europeni. De asemenea, realizăm că asta va face mai dificil pentru Ucraina să acumuleze rezerve de gaz care să fie utilizate la toamnă şi la iarnă. Faptul că partenerii noştri europeni s-au retras unilateral de la efoturile concertate de a rezolva criza ucraineană şi chiar de la susţinerea unor consultări cu partea rusă nu lasă Rusiei nicio alternativă. Rusia nu poate şi nici nu trebuie să suporte singură povara de a susţine economia Ucrainei, dându-i discounturi şi iertându-le datoriile şi Ucraina să folosească aceste subvenţii pentru a acoperi deficitul în relaţiile sale comerciale cu ţările membre UE”, avertizează preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a oprit livrările de gaze spre Ucraina în timpul unor dispute privind preţurile în iernile 2005-2006 şi 2008-2009, ceea ce a condus la reducerea alimentării statelor din UE care primesc gaz rusesc prin conducte ce traversează Ucraina.

Gazprom susţine că Ucraina îi datorează 2,2 miliarde de dolari pentru gaze şi că a depăşit termenul limită pentru plata alimentării pe luna martie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page