INTERNATIONAL | Michael Jackson a murit de nesomn? Noi dezvaluri din procesul starului
Michael Jackson a murit in timp ce se pregatea sa stabileasca un record pentru cel mai de succes concert din cate existasera, insa, fara sa stie, probabil ca a mai stabilit unul: aproape 60 de zile de nesomn, care, in final, ar fi dus la moartea sa.
Din cauza infuziilor de propofol pe care medicul sau i le dadea tocmai pentru a-i trata insomniile si a-l ajuta sa adoarma, starul nu a avut parte, in 60 de zile, de somnul de tip REM, Rapid Eye Movement, vital pentru creier si trup.
Anestezicul cu care era tratat starul oferea senzatia de odihna, dar fara ca persoana in cauza sa fi dormit cu adevarat, fara beneficiile pe care le ofera somnul la nivelul creierului si organismului in general, relateaza CNN, citandu-l pe medicul Charles Czeisler, expert in somn de la Universitatea Harvard, adus de mama starului pentru a depune marturie in cea de-a opta saptamana de proces.
E ca si cum ai manca doar celuloza la cina, explica expertul. Stomacul ar fi plin, nu ti-ar mai fi foame, insa nu ai parte din nicio calorie si niciuna dintre nevoile tale nutritionale nu e satisfacuta.
Dupa spusele acestuia, probabil nimeni nu a rezistat atat de mult fara tipul de somn REM. Chiar si daca nu ar fi existat doza fatala, Michael Jackson ar fi murit in scurt timp de epuizare si nesomn, a mai spus acesta.
Potrivit medicului, care este cosultant al NASA si CIA, soarecii de laborator mor, in lipsa somnului REM, in cinci saptamani.
Privarea de somn REM pentru o lunga perioada de timp duce la paranoia, anxietate, depresie, imposibilitatea de a invata, lipsa concentrarii si starea de confuzie. Se pierd echilibrul si apetitul, iar reflexele fizice sunt de 10 ori incetinite, in timp ce cele emotionale sunt de 10 ori mai puternice.
Simptomele seamana foarte mult cu cele traite de Michael Jackson in ultimele sale saptamani de viata, descrise de producatorii concertului si de cei care au intrat in contact cu el.
Familia lui Michael Jackson a dat in judecata compania AEG, cea care organiza seria de concerte, pe motiv ca aceasta l-a angajat pe medicul Conrad Murray, cel care i-a dat supradoza fatala artistului. Avocatii acesteia sustin ca ar fi trebuit ca AEG sa angajeze un expert in problemele ce tin de somn, de genul celui adus la proces – care ii consiliaza inclusiv pe membrii trupei Rolling Stones – decat sa il angajeze pe Murray, contra a 150.000 de dolari.
sursa: ziare.com