INTERNATIONAL | Investiţiile imobiliare în România, în creştere cu 25%. Europa de Est revine în atenţia străinilor
Investitorii străini au plasat în sectorul imobiliar românesc circa 229 milioane euro, de-a lungul anului 2013. Deşi este un motiv de bucurie, evoluţia nu este nici pe departe la fel de spectaculoasă precum cea a Slovaciei, ţară în care investiţiile au crescut cu peste 1.500% faţă de anul precedent.
Piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est are în continuare potenţial, în ochii marilor fonduri de investiţii şi ai oamenilor de afaceri străini. În 2013, tranzacţiile imobiliare din această zonă au depăşit 10 miliarde euro, fiind în creştere cu 31% faţă de anul 2012, arată cea mai recentă analiză CBRE.
Sectorul real estate din România a atras circa 229 milioane euro, cu 25% mai mult faţă de 2012. Deşi creşterea este semnificativă, ţara noastră se clasează abia pe locul 5, între cele 9 pieţe analizate de compania de consultanţă imobiliară. Cu toate acestea, specialiştii sunt optimişti, luând în calcul nivelul redus de investiţii din ultimii ani.
„Anul 2013 s-a dovedit unul dintre cei mai activi pentru piaţa investiţiilor în proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est, de la începerea crizei financiare. Din perspectiva investitorilor, Polonia continuă să fie cea mai activă piaţă din regiune, fiind pe lista ţărilor ţintă pentru cei mai mulţi dintre aceştia”, se arată în raportul CBRE.
- Rusia este în fruntea clasamentului – circa 5,2 miliarde euro au mers către proprietăţile comerciale, creşterea fiind de 40% faţă de anul anterior
- Polonia a atras investiţii în valoare de 2,97 miliarde euro, cu 10% mai mult decât în 2012
- Peste 1 miliard euro au mers în Cehia, creşterea fiind de 70%
Slovacia este ţara cu cea mai bună evoluţie din zonă: investiţiile străine au totalizat circa 250 milioane euro, creşterea fiind spectaculoasă comparativ cu anul 2012, când doar 16 milioane euro au mers către sectorul imobiliar. O altă creştere importantă (+285%) se remarcă în Bulgaria, deşi investiţiile străine din această ţară au însumat doar 23 milioane euro. De asemenea, segmentul real estate din Croaţia a atras 67 milioane euro (cu 56% mai mult faţă de anul precedent), în timp ce investiţiile din Ucraina au scăzut cu 85%, ajungând la o valoare totală de 41 milioane euro.
Specialiştii sunt optimişti în legătură cu anul 2014, argumentând că măsurile de austeritate implementate de autorităţi în ultimii ani încep să dea roade, iar părerea investitorilor străini despre ţările din Europa Centrală şi de Est se îmbunătăţeşte. Pe de altă parte, analiştii subliniază că tulburările politice nu fac decât să îndepărteze fondurile interesate de investiţii pe termen scurt.
Sursa:www.imopedia.ro