Stiri

INTERNATIONAL | UPDATE! Francezii ne-au acuzat degeaba: Firma Spanghero este la originea scandalului carnii de cal

Guvernul francez a precizat, joi, ca firma Spanghero este vinovata de scandalul carnii de cal, in care, initial, abatoarele din Romania au fost catalogate drept principalii suspecti.

Aceasta este concluzia unei anchete realizate de directia anti-frauda de la Paris, citata de Reuters.

“Investigatia a demonstrat ca Spanghero a stiut ca a comercializat carne de cal, in locul celei de vita, asa cum scria pe eticheta produselor”, a precizat ministrul francez pentru Protectia Consumatorului, Benoit Hamon.

In plus, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, a precizat ca guvernul de la Paris ia in considerare retragerea licentei de functionare a acestei firme.

Compania, cu sediul in sud-vestul Frantei, a primit carnea cu eticheta “BF Romania” (carne de vita din Romania – n.r.), dar facturile si codul vamal indicau ca era, de fapt, carne de cal, scrie cotidianul L’Express.

Mai mult decat atat, potrivit ministrului Benoit Hamon, Spanghero “nu putea ignora pretul pietei” si a cumparat carnea respectiva cu mult sub pretul celei de vita. Hamon sustine ca firma a etichetat gresit produsele “in deplina cunostinta de cauza”.

Inspectori sanitar-veterinari vor efectua perchezitii in depozitele Spanghero, a mai spus oficialul.

Cu toate acestea, ancheta mai indica faptul ca societatea nu este singurul responsabil. Cuvintele “BF Romania” ar fi putut fi puse de catre companiile intermediare.

“Carnea a trecut printr-un comerciant cipriot, care, la randul sau, se foloseste de un comerciant olandez”, a mentionat ministrul francez.

Insa cele doua companii apartin aceleiasi persoane, Jan Fasen, un cetatean belgian, deja condamnat la inchisoare pentru contrabanda cu carne. Conform anchetei, este posibil ca eticheta “BF Romania” sa fi fost pusa de catre una din aceste societati.

De asemenea, investigatia mai arata ca aceasta carne a iesit din abatoarele din tara noastra cu o eticheta corespunzatoare.

In cele din urma, Comigel, firma franceza care a cumparat carnea si care a transformat-o in lasagna congelata in fabricile din Luxemburg, ar putea sa fie acuzata de frauda. Potrivit sursei citate, etichetarea produselor nu era, in primul rand, in conformitate cu standardele europene: pe cutie scria “carne de vita din UE”, desi trebuia sa se mentioneze in mod specific tara de origine a animalului.

“Comigel a fost indusa in eroare, avand in vedere ca stia ca este carne de vita. Dar la decongelare, ar fi trebuit sa isi dea seama ca nu era aceeasi culoare ca cea a vitei. Ancheta este in curs de desfasurare”, a spus ministrul Benoit Hamon.

Ponta: Voi reabilita imaginea Romaniei

Premierul roman Victor Ponta a precizat ca Guvernul va incepe “ofensiva” pentru o promovare mai buna a Romaniei imediat dupa ce criza carnii de cal va fi incheiata.

El a explicat ca autoritatile noastre au fost acuzate pe nedrept in scandalul carnii de cal si ca Romania dispune de o agricultura moderna, in care normele UE sunt respectate.

Afirmatiile oficialului roman au venit dupa ce ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit, miercuri seara, la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.

Reuniunea a fost organizata dupa ce, marti, au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la inceputul saptamanii trecute, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel.

Acesta a precizat ca unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99 – 100 %. Comigel alimenteaza numeroase lanturi de supermarketuri din Marea Britanie. Exista suspiciuni ca o parte din carnea de cal provenea din Romania.

Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seara ca niciun stat nu a fost aratat cu degetul in cursul reuniunii de la Bruxelles.

“Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda sa fi fost comisa pe teritoriul nostru si de catre cele doua societati care au distribuit carnea de cal in UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page