Stiri

INTERNATIONAL | “Fara muncitorii romani, agricultura din Marea Britanie se va prabusi”, scrie The Guardian

Multi fermieri britanici se tem ca pierderea muncitorilor sezonieri din Europa de Est, inclusiv Romania, va creste preturile si va cauza pierderi importante in agricultura, scrie cotidianul The Guardian.

Multi producatorii de fructe si-au exprimat ingrijorarea ca ascensiunea in sondaje a Partidului pentru Independenta Marii Britanii (Ukip) a alungat imigrantii, in consecinta nu mai exista oameni care sa lucreze pe campurile englezilor.

“Oamenii sunt ingrijorati in ceea ce ii priveste pe muncitorii din alte state, insa sezonierii au fost prinsi la mijloc”, a spus fermierul Alastair Brooks, citat de The Guardian.

El sustine ca fara acesti oameni va fi nevoit sa renunte la o parte din productie.

In prezent, Brooks are angajati 200 de munciori sezonieri straini, care lucreaza pe terenul sau de 130 de acrii.

In plus, multi alti intreprinzatori se afla in aceeasi situatie in Marea Britanie, conform Uniunii Nationale a Fermierilor, deoarece doar aceste persoane sunt interesate sa faca o astfel de munca.

A mai existat o situatie similara in trecut, mai scrie The Guardian, in 2007-2008, cand multe culturi nu au fost culese, din lipsa de personal.

De atunci, schema pentru muncitorii sezonieri in agricultura (Saws) a fost deschisa doar bulgarilor si romanilor. Totusi, din 2014, restrictiile pentru piata muncii se vor ridica total si pentru ei, astfel ca multi dintre cei 21.500 de oameni inscrisi in aceasta schema ar putea opta pentru un job full-time, in locul unuia de sezon.

In plus, Uniunea Nationala a Fermierilor a avertizat ca trebuie gasita o noua formula pentru a inlocui Saws-ul, astfel industria horticulturii din Marea Britanie, in valoare de 3,2 miliarde de lire sterline, se va prabusi.

Daca va exista o criza a muncitorilor sezonieri, atunci preturile alimentelor vor urca cu 10-15%, conform estimarilor realizate de comitetul guvernamental care ofera consulatiti in legatura cu migratia.

Insa fermierii se tem ca supermarketurile vor prefera sa se alimenteze din alte tari, daca vor creste costurile de productie, astfel ca industria salatelor din estul Angliei se va muta in Ungaria, in timp ce sparanghelul abia se va mentine pe linia de plutire, iar multe alte proiecte de succes din horticultura vor trece pe pierdere.

In plus, englezii nu sunt interesati sa culeaga fructe. “E de inteles, conationalii vor sa isi gaseasca slujbe stabile”, a precizat Brooks.

In aceste conditii, statul britanic se gandeste sa aduca fie detinuti, fie sa permita accesul altor muncitori sa lucreze in regim sezonier, in afara de romani si bulgari, precum rusi, croati sau spanioli.

Uniunea Nationala a Fermierilor a mentionat ca aceasta criza ar putea fi una vitala pentru economia Marii Britanii, pentru ca la fiecare 3,5 locuri de munca sezoniere in culesul fructelor se creeaza unul permanent pentru nativi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page