INTERNATIONAL | Dubai – locul cu cele mai multe masini de lux abandonate
Nu este un secret faptul ca Dubaiul este de multa vreme orasul masinilor de lux. Oameni de afaceri de toate rangurile au sosit ani de-a randul la acest stup de miere al petrolistilor si toti stiu ca nu exista carte de vizita mai potrivita ca sa-ti prezinti importanta decat masina.
Investitori straini de marca, indeosebi britanici, au gasit aici o infloritoare piata imobliara si un bun plasament pentru investitiile lor in petrol. Ei misunau pe strazile capitalei emiratului, etalandu-si bolizii motorizati, produsi de cei mai de seama branduri din lume: Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes si altele.
Parasite cu cheia in contact
In ziua cand fenomenul crizei ajungea la poarta acestui paradis petrolier, ei au simtit ca nu mai pot face fata creditelor luate din banci si ca nerestituirea creditului la termen este in Dubai infractiune penala. Pedepsele sunt atat de severe ca sa nu zic si dureroase, incat n-au stat mult pe ganduri si au sters-o englezeste imediat, comenteaza messynessychic.
In urma lor ramaneau creditele, incurcaturile financiare si superbele masini, adesea noi-noute, care polueaza astazi parcarile, drumurile, strazile si uneori stau chiar nepazite pe camp.
In mod ciudat, acest oras in care misunau cele mai de prestigiu masini cu pretentii alese – unele chiar unicate – astazi pare a fi orasul cu cel mai mare numar al masinilor de lux abandonate din lume.
Unele din ele au fost parasite chiar cu cheia pusa in contact. Nimeni nu indrazneste sa se apropie de bunul altuia, intr-o tara unde furtul se pedepseste laolalta cu crima.
Anul trecut, politia a gasit o asemenea masina chiar cu contactul pus. Ea a functionat in parcare pana i s-a terminat benzina. Era o limuzina Ferrari Enzo, una din seria de numai patru exemplare produse de aceasta firma la comnda speciala. De sapte luni, masina asteapta in parcare acoperita de praf.
Viata reinvie, cimitirul masinilor ramane pe loc
Locuitorii, care astazi sunt oameni cu pretentii, se plang fara succes la autoritati ca praful adunat pe masini nu-l spala nimeni, iar prezenta masinilor parasite da un aspect deplorabil unor trasee considerate altadata mandria capitalei.
Un astfel de traseu care nu mai seamana cu ceea ce a fost odata este segmentul cuprins intre aeroportul international si Yacht Club.
Autoritatile locale se afla in fata unei situatii greu de rezolvat. Pe de o parte, depozitul de masini vechi dauneaza aspectului intr-o capitala, unde pe langa afaceri, turismul este la fel de pretuit. Pe de alta parte, fiecare masina este proprietatea cuiva, iar unul din pricipalele motoare care imbie mediul de afaceri spre aceasta tara este respectarea riguroasa a dreptului la proprietate.
Situatia este cu atat mai de mirare cu cat abandonarea limuzinelor are loc pe fondul revenirii din criza a emiratului. In 2012, investitiile straine au crescut cu 60%, iar cresterea continua. Dintre investitori, 40% investesc in industria hoteliera si 20% in infrastructura turistica. Chiar constructiile au devenit atractive, intrucat preturile au crescut cu 24%.
Din aceasta dilema nu putem iesi
Oricine isi pune fireasca intrebare: daca economia tarii si-a revenit, daca investitorii se intorc, de ce nu-si iau de acolo proprietarii pretioasele lor masini abandonate?
Raspunsul este simplu: nu se mai intorc aceiasi investitori, care au lasat in urma masinile, cu credite cu tot. E un fel de a vorbi, ca se inorc. De fapt, vin altii, curati ca lacrima, in timp ce cei care si-au abandonat masina probabil ca si-au si gasit norocul in alta parte, eventual in tarile emergente din America Latina, in orice caz cat mai departe de locul cu pricina.
Logica spune ca miile de masini parasite ar trebui confiscate, in anumite conditii. Dar ce s-ar face statul arab, daca proprietarii lor s-ar intoarce, intreband retoric ce cantareste mai greu in justia Orientului: faptul ca nu ti-ai platit datoria la banca, sau faptul ca statul ti-a furat masina?
Nu este exclus ca teama de asemenea rationamente sa lase mai departe masinile de lux in voia soartei, abandonate si prafuite, pe strazile uneia din cele mai cochete capitale ale lumii.