INTERNATIONAL | Demisia Papei Benedict si criza Bisericii
Demisia Papei Benedict a lasat intreaga lume cu gura cascata. Sincer, habar nu aveam ca seful celei mai mari comunitati crestine poate demisiona.
Dupa aflarea socantei vesti, cei mai multi incearca sa desluseasca ce se ascunde in spatele acestei demisii.
Justificarea Sfantului Parinte cu propria batranete nu sta in picioare pentru ca omenirea s-a obisnuit ca liderul lumii catolice sa fie in varsta, in plus, Vaticanul e un stat, iar Papa un conducator care se presupune ca e inconjurat de oameni de incredere care-l pot ajuta sa-si duca misiunea la bun sfarsit.
Dar, din putinele elemente care exista pana la aceasta ora, Papa se pare ca e ultima victima a crizei economice care rascoleste de patru ani Europa. Vaticanul a fost lovit de mai multe scandaluri in ultima perioada, scurgeri de informatii, personal anchetat, o suma de procese in care erau implicati preoti acuzati de pedofilie.
Peste toate aceste tulburari a venit si criza economica si odata cu ea fireasca intrebare pe care si-au pus-o cetatenii: cate taxe plateste Biserica? In Italia, a inceput o adevarata dezbatere despre impozitele pe averea imobiliara a Bisericii Catolice.
Cred ca toate aceste probleme adunate au dus la demisia Papei. Criza e profunda si s-ar putea ca fostul cardinal Ratzinger sa nu fi avut solutii.
Daca privim cu atentie ce se intampla in Romania, observam ca relatia platitorilor de taxe cu Biserica Ortodoxa se deterioreaza si ea pe zi ce trece. Mai multe organizatii civice au cerut ca preotii sa nu mai fie platiti din banii publici.
Mai mult, Biserica Ortodoxa a ratat programatic orice implicare in societate din 1990 si pana acum. De fiecare data cand a intervenit a facut-o dogmatic, vezi cazul Sergiu Nicolaescu, sau ineficient, vezi studiul religiei in scoli. Din 1990, aceasta disciplina a fost reintrodusa in programa scolara, iar daca privim in jur, realizam ca n-a contribuit cu mare lucru la educarea tinerei generatii.
Ba, mai mult, preocuparea pentru civilitate, pentru normalitate si morala in relatia dintre indivizi a decazut la limite greu de imaginat.
Mazare si preotii
Biserica Ortodoxa a preferat sa cultive si sa profite de lipsa de educatie a oamenilor, a promovat o credinta bazata pe minuni si nu pe efortul individual de a fi mai bun.
E normal ca oamenii sa se intrebe intr-o zi de ce fetele bisericesti nu platesc taxe si de ce o parte dintre ei au transformat credinta intr-o mare afacere? Dar cea mai grava problema tine de faptul ca Biserica nu-si mai gaseste locul intr-o societate din ce in ce mai dinamica, mai tehnologizata si mai competitiva.
Oamenii au nevoie de credinta, dar, mai mult, au nevoie de minti luminate care sa-i ghideze prin lume, au nevoie de oameni pragmatici care sa le rezolve problemele, oamenii saraci au nevoie de ajutor concret, acesta e motivul pentru care un primar lipsit de orice moralitate precum Radu Mazare e mai respectat in Constanta decat orice preot. Mazare da de pomana mii de pachete cu alimente saptamana de saptamana, pe cand preotii iau si pielea de pe oameni cand vine vorba de botez, nunta sau inmormantare.
Un alt exemplu de anomalie tine de faptul ca traim in orase supra-aglomerate in care e un calvar sa gasesti un loc de veci, dar unii reprezentanti ai Bisericii, in intelepciunea lor, ii apostrofeaza public pe urmasii si rudele decedatilor care au dorit, prin testatment, sa fie incinerati.
Intr-o societate tot mai tehnologizata, in care un individ e obligat sa ia zeci, sute de decizii intr-o singura zi, rolul Bisericii e limitat si pentru faptul ca reprezentantii ei au ales sa se izoleze de credinciosi pentru a-si pastra privilegiile si bogatiile.
De ieri, odata cu anuntarea demisiei de catre Papa Benedict al XVI-lea, lumea crestina va trebui sa faca fata si unei crize morale asociata cu cea economica. A venit vremea cand trebuie sa alegem intre societatea laica, cu toate consecintele ei, sau sa oferim in continuare privilegii cultului religios dominant dintr-un stat sau altul?
Emilian Isaila – ZIARE.COM