INTERNATIONAL | Cum vor englezii să blocheze accesul românilor și bulgarilor în Marea Britanie
Guvernul britanic a eleborat o nouă lege privind imigraţia, al cărui obiectiv este de a transforma Regatul Unit într-un “mediu ostil” pentru străinii care aleg să rămână ilegal în ţară.
Potrivit proiectului ce urmează să fie depus în Parlament până la sfârşitul săptămânii, imigranţii ilegali şi deţinuţii străini îşi vor pierde dreptul de a reclama deportarea lor. Miile de imigranţi care urmează să fie deportaţi vor putea să reclame acest lucru abia după ce vor fi părăsit ţara. Imigranţii nu vor putea să închirieze case sau apartamente, dacă nu vor putea să dovedească că au legături justificate cu un anumit cartier de locuinţe.
În afară de asta, mai sunt prevăzute amenzi pentru proprietarii şi autorităţile municipale care încalcă regulile. Cei care angajează imigranţi ilegali riscă o amendă de 20.000 de lire pentru fiecare angajat.
“Turiştii de sănătate” care nu pot să dovedească că au dreptul la servicii medicale gratuite de la sistemul naţional de sănătate al Marii Britanii vor fi obligaţi să îşi plătească tratamentul, iar studenţii străini vor trebui să acopere o parte din valoarea serviciilor medicale. Studenţii din statele din afara Europei vor trebui să plătească anual câte 200 de lire.
Legea nu prevede măsuri restrictive pentru bulgarii şi românii care sunt aşteptaţi să se mute în Marea Britanie din anul 2014. Un purtător de cuvânt al guvernului a precizat însă că se caută o modalitate pentru a îngreuna accesul românilor şi bulgarilor la serviciile publice.
Profesorul britanic de economie Paul Collier a propus ca Londra să introducă cote, pentru a controla afluxul de imigranţi către Regatul Unit, scrie ziarul Daily Express. Asemenea cote trebuie sa fie introduse pentru români şi bulgari. Collier a fost consilier al premierului David Cameron.
Între timp, liderul grupului parlamentar al socialiştilor din Senatul francez, Francois Rebsamen, s-a pronunţat împotriva intrării României în zona Schengen, relatează France 3, citată de Agenţia Focus. “Eu personal mă opun extinderii zonei Schengen în momentul de faţă. Şi am în vedere aderarea României”, a declarat senatorul, care este şi primar al oraşului Dijon. Rebsamen a declarat că susţine poziţia ministrului de interne Manuel Valls în privinţa romilor.
Sursa: RADOR
Sursa: www.capital.ro