InternationalStiri

INTERNATIONAL | Criza financiară este pe sfârşite

Economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014; pe plan global, însă, criza financiară este pe sfârşite, arată un raport al Saxo Bank.

Perspectiva globală

Menţinând gradul de creştere economică globală la niveluri acceptabile de-a lungul crizei curente, economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014. Investiţiile din regiune au atins un procent uluitor de 43% din PIB, în timp ce creşterea a coborât la aproape 6%; partea facilă a ciclului de creştere e de mult dispărută, iar unele pieţe de stat, în curs de dezvoltare, încearcă acum, proactiv, să îşi încetinească economiile. Acesta nu este neapărat un lucru rău pentru Asia, care are nevoie să se domolească şi să îşi reconsidere modelul economic; Europa, pe de altă parte, va fi afectată de confruntarea cu puternica creştere datorată exporturilor
Dincolo de economiile emergente ale Asiei, Saxo Bank estimează că economia globală va accelera de la o creştere de 2% în 2013 la 2.8% în 2014. Acest impuls e pus pe seama Statelor Unite, unde consumul privat şi investiţiile private se vor dovedi factori-cheie, care vor împinge creşterea spre 3%. Procesul de „tapering” va continua, pe seamă ce economia se va întări, fapt care va implica o ieşire din relaxarea cantitativă (QE) în a doua jumătate a anului 2014.

Zona euro este în curs de normalizare, cu o creştere care, cel mai probabil, se va mişca în teritoriul pozitiv (0.8% în 2014), însă perspectiva pentru Germania şi, în special, a Franţei rămâne rece, cel din urmă stat eşuând în a stimula creşterea în afara cheltuielilor publice. Este improbabil ca cei doi ani de declin inflaţionar din zona euro să cunoască reversul în anul 2014, iar argumentul Băncii Centrale Europene, pentru o relaxare suplimentară, este valid, cel mai probabil prin noile împrumuturi LTRO.

Steen Jakobsen, economist-şef al Saxo Bank, comentează: „A trecut multă vreme de când alinierea stelelor macroeconomice să fie atât de perfectă. Vestea bună? E începutul sfârşitului crizei economice. Perioada 2014-2015 va fi o tranziţie de la relaxare cantitativă şi bani ieftini la o creştere mai susţinută şi, sperăm, un mandat pentru o schimbare reală. Lumea a devenit într-atât de dezechilibrată, încât lucrurile lucrurile nu se pot îmbunătăţi decât pornind de aici.”

Equities

Peter Garnry, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia equity, subliniază continua importanţă a păstrării equities, pentru a vedea o creştere însemnată de capital. Restabilirea relativă a preţurilor dintre equities şi obligaţiuni va continua în 2014 ca o întoarcere totală la equities faţă de restul de obligaţiuni, sub nivelul premium de risc equity, din 1995 încoace. El comentează: „Nu daţi atenţie celor care spun că equities sunt în pană. Dacă doriţi într-adevăr să vă întregiţi cea mai mare parte a portofoliului dumneavoastră în 2014, cel mai mare risc stă în a nu insista prea mult pe activele de risc”.

Saxo Bank estimează un procent de creştere generală de 10% a equities, de-a lungul anului 2014. Printre equities de vârf ale anului 2014 se află General Electric, Microsoft şi BNP Paribas.

FX

Piaţa se aşteaptă ca Rezerva Federală să adopte o abordare înceată şi cumpătată faţă de achiziţionările în scădere, iar, aşa stând lucrurile, drumul anticipat merge către o creştere a dolarului. Cu toate acestea, dacă pieţele se pierd cu firea, puterea dolarului ar putea ţinti mai pronunţat împotriva statelor din G10 şi a monedelor din pieţele emergente, mai degrabă decât împotriva monedei japoneze sau a altor monede majore.

John J. Hardy, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia FX, adaugă: „Primul trimestru va avea de-a face cu un efort concentrat în a dezvăţa piaţa FX de relaţarea cantitativă (QE). Zona euro ar putea intra în zile mai bune, de îndată ce economiile periferice sunt gata să se revolte dacă Banca Centrală Europeană nu va face paşi serioşi în a-şi extinde poziţia financiară”.

Principalele perechi valutare pentru tranzacţionare, propuse de Saxo Bank pentru 2014, includ USDCAD, USDJPY şi GBPNZD.

Commodities

Încă un an dur pentru commodities, cu un risc de preţuri şi mai scăzute. Creşterea cererii s-a stabilizat, pe măsură ce ratele de creştere ale economiilor în curs de dezvltare, nu în ultimul rând ale Chinei, au scăzut.

Piaţa de energie va trebui să facă faţă posibilităţii ca stocul global de petrol să depăşească cererea, pentru prima dată în istoria recentă, mulţumită, în parte, creşterii producţiei din statele non-OPEC; media de preţ a indicelui Brent se va mişca către 105 dolari per baril. După ce anul 2013 a văzut primul declin anual al aurului din ultimii 13 ani, Saxo Bank îşi exprimă un optimism precaut faţă de perspectivele finelui de an, după ce a aproximat un preţ de 1225 dolari per uncie, de-a lungul primului trimestru.

Ole S. Hansen, responsabilul principal de strategia commodity, adaugă: „Aşteptările mari vizavi de creşterea economică de la începutul anului poartă riscul ca investitorii să devină iarăşi prea optimişti faţă de perspectiva unor preţuri mai mari, în special a petrolului şi a metalelor industriale. Performanţele puternice ale lunii ianuarie, faţă de ultimii trei ani, s-ar putea repeta prin urmare, însă numai pentru a se retrage în cursul anului”.

Sursa:www.capital.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page