InternationalStiri

INTERNATIONAL | Confesiunile unui miliardar. Warren Buffet

Berkshire Hathaway, compania de investiţii controlată de Warren Buffet are o avere de 292 miliarde de dolari, dar multe din secretele lui Buffett sunt la fel de simple ca acelea care au guvernat două dintre micile sale plasamente, mici răsfăţuri.

Cele două dintre investiţiile imobiliare despre care povesteşte Warren Buffett sunt: o fermă de 400 de acri în Nebraska pe care a dat 280.000 de dolari în 1986 şi o proprietate care fusese un complex de retail lângă Universitatea din New York în 1993, potrivit CNN Money.

În 1986, am cumpărat o fermă de 400 de acri (161 hectare), situată la 50 de mile nord de Omaha. M-a costat 280.000 dolari, mult mai puțin decât ceea ce o bancă falimentară a dat pe ea. Nu știam nimic despre se conduce o fermă. Dar am un fiu care iubește agricultura și am învățat de la el cât de multe banițe de porumb şi soia ar produce produce și la ce cheltuieli. Din estimări am calculat că randamentul ar fi de aproximativ 10%. De asemenea, am contat pe creşterea productivității şi pe cea a prețurilor culturilor. Ambele așteptări s-au dovedit greşte”, mărturiseşte Warren Buffet pentru CNN Money.

Totuşi, Buffett spune că nu a avut nevoie de cunoştinţe şi de o inteligenţă neobişnuite ca să înţeleagă potenţialul de creştere a valorii investiţiei, în ciuda accidentelor conjuncturale, de producţie sau de preţuri.

„Şi ce dacă! Vor fi şi ani neobișnuit de buni și nu voi fi niciodată presat să vând. Acum, 28 de ani mai târziu, ferma şi-a triplat câștigurile și valoarea a crescut de cinci ori faţă de cât am plătit. Eu tot nu știu nimic despre agricultură și abia am vizitat a doua oară ferma”, spune Oracolul din Omaha.

“În 1993 , am făcut o altă investiție mică. Am aflat de o proprietate de vânzare lângă Universitatea din New York. Ca şi în primul caz, preţul proprietăţii (un mall) se prăbuşise ca urmare a spargerii unei bulei imobiliare, iar analiza a fost la fel de simplă.

Ca şi în cazul fermei, randamentul curent al plasamentului era de aproximativ 10%. Dar proprietatea, care trăia din închirieri, era rău gestionată. Cel mai mare chiriaș ocupa aproximativ 20 % din spațiu şi plătea chirie de aproximativ 5 dolari pe picior (1 square foot = 0,092 mp), iar ceilalţi chiriași plateau în medie 70 dolari. Când, după nouă ani, înţelegerea a expirat, încasările au început să crească.

În plus, locația proprietăţii era superbă: Universitatea din New York nu s-a mutat nicăieri!”, glumeşte Warren Buffet, cu subînţeles.

Morala celor două povestiri ale marelui investitor, este că nu este nevoie de instrumente sofisticate ca să faci un bun plasament, ci în primul rând spirit de obervaţie şi o judecată sănătoasă.

Iată cele cinci sfaturi ale Oracolului de la Omaha:

I. Nu trebuie să fii expert ca să obții un randament satisfăcător. Dar dacă nu eşti expert, trebuie să-ţi recunoşti limitele şi să nu complici lucrurile.

II. Vezi dacă poţi aproxima productivitatea viitoare a activului. Dacă nu eşti mulţumit, pleacă, mergi mai departe. Nimeni nu este atotcunoscător, trebuie doar să înţelegi ce faci.

III. Dacă te vei gândi la ce preţ vei revinde activul, te vei lăsa în voia speculaţiei. Nu este nimic rău în asta asta, dar ştiu că nu sunt în stare să fac asta mereu cu succes și sunt sceptic că cineva ar fi. Toate monezile au două feţe.

IV. La cele două investiții mici, m-am gândit doar la ce ar putea produce proprietățile și nu mi-a păsat deloc de evaluările lor de zi cu zi. Meciurile sunt câștigate de jucătorii care se concentrează pe terenul de joc şi nu de către cei ai căror ochi sunt lipiţi de tabela de marcaj. În cazul în care vă puteți bucura de zilele de sâmbătă și duminică fără să vă uitaţi la prețurile de vânzare, faceți o încercare în timpul săptămânii şi investiţi ceva.

V. Formarea opiniilor macroeconomice sau interesul pentru predicţiile macro sau de piață ale altora sunt o pierdere de timp. Este periculos, deoarece îţi înceţoşează viziunea asupra faptelor care sunt cu adevărat importante.

„Când aud comentatorii TV părere care îşi exprimă volubili opiniile despre ce va face piața în continuare, îmi amintesc de un comentariu nimicitor al lui Mickey Mantle: “Nu știi cât de ușor este acest joc, până nu intri în cabina de emisie”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page