InternationalStiri

INTERNATIONAL | Ce s-a negociat la summitul de la Bucureşti: printre expoziţii şi simpozioane, filiale bancare chineze în Europa de Est şi un coridor feroviar până în China

Deschiderea de filiale a unor instituţii financiare calificate din China în Europa Centrală şi de est şi invers, valorificarea liniei speciale de credit în valoare de 10 miliarde dolari promise şi anul trecut şi “posibilitatea construirii unui coridor feroviar internaţional care să lege China de ţările ECE” se numără printre cele mai importante concluzii ale summitului şefilor de guverne care a avut loc marţi la Bucureşti.

Potrivit liniilor directoare asumate la finalul Reuniunii China-Europa Centrală şi de Est, liderii din cele 17 state au decis să sprijine “instituţii financiare calificate din China şi din statele ECE să deschidă filiale şi să dezvolte afaceri în celelalte ţări partenere, în conformitate cu legislaţia relevantă de reglementare şi supraveghere” şi să susţină Banca Populară a Chinei şi băncile centrale din ţările ECE “să încheie acorduri de schimb valutar după cum vor considera necesar”şi “să promoveze în moneda locală”, ca formă de sprijin al investiţiilor.

Proiectul liniei ferate de mare viteză despre care s-a vorbit la summit este în stadiul de “discuţii active”. Potrivit unui document transmis de Guvern, părţile implicate “discută activ posibilitatea construirii unui coridor feroviar internaţional care să lege China de ţările ECE şi încurajează companiile să identifice zone libere şi centre de distribuţie de-a lungul rutelor feroviare pentru construcţia unui nou pasaj logistic între China şi Europa”.

Chinezii vor să construiască drumuri, căi ferate, porturi şi aeroporturi, “pe baza principiului avantajului reciproc” şi de declară pregătiţi “să intensifice cooperarea şi schimburile de experienţă” în domeniul ştiinţei şi tehnologiei pentru protecţia mediului, al cercetării, al energiei nucleare, energiei eoliene, hidro, energiei solare şi a altor surse de energie curată pentru beneficiul ambelor părţi”.

„NU categoric oricăror manifestări de protecţionism”

La schimb, statele europene ar urma să-i valideze politic inclusiv pe liderii chinezi care vin din urmă. La fiecare doi ani se va organiza un Forum al tinerilor lideri politici China-ECE şi a Forumului de Cooperare Culturală China-ECE, iar în decembrie va avea loc în China “primului simpozion la nivel înalt al think-tank-urilor China-ECE”. Deşi la final, documentul menţionează “cooperarea locală”. Liderii provinciilor din China vor face o acsociaţie împreună cu şefii CJ din România şi preşedinţii regionali din ţările central şi est europene, la care se va adera pe bază de voluntariat.

Şefii guvernelor din regiune împreună cu cel al Chinei au decis “să se opună în mod categoric oricăror forme şi manifestări de protecţionism”, să-şi promoveze reciproc investiţiile şi să îmbunătăţească actuala cooperare economică.

În anul 2014, desemnat la Bucureşti “Anul Promovării Investiţiilor şi Afacerilor China-ECE”, va avea loc o reuniune ministerială China-ECE pentru discutarea proiectelor economice, o expoziţie de mărfuri şi un simpozion ECE pentru promovarea incvestiţiilor, în China, un Forum de investiţii chineze în Cehia şi se va înfiinţa o asociaţie China-ECE a camerelor de comerţ, la care să participe camerele de comerţ din China şi ECE, pe bază de voluntariat.

Un eveniment de promovare a investiţiilor China-ECE va fi organizat la Târgul Internaţional pentru Investiţii şi Comerţ din China. În domeniul tehnologiilor ecologice, Polonia va organiza un eveniment special pe durata desfăşurării Târgurilor POLEKO în Polonia.

Potrivit liniilor directoare adoptate la finalul summitului, comerţul agricol este “încurajat” de cele 17 guverne “atunci când livrările sunt asigurate şi sunt îndeplinite condiţiile de inspecţie şi carantină”.

Locul şi data summitului din 2014 nu s-au stabilit la Bucureşti, urmând să fie discutate “cât mai curând posibil”.

 

Sursa:www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page