ImportantInternational

INTERNAȚIONAL | Business-ul viitorului: livrarea cu ajutorul dronelor!

Amazon a uimit lumea in 2013 cand a anuntat ca ar vrea sa faca livrari de produse cu ajutorul dronelor, iar de atunci o multime de startup-uri si-au anuntat dorinta de a intra intr-un business fascinant, dar supus unor constrangeri legislative puternice. In SUA legea permite doar teste limitate cu dronele si in multe tari ale lumii zborurile micilor aeronave sunt interzise, insa cateva companii incearca sa convinga autoritatile ca merita sa “relaxeze” regulile.

In California s-au adunat mai multi antreprenori care spun “sus si tare” ca viitorul curieratului apartine dronelor. Va fi un sistem rapid si ieftin si are toate sansele sa fie cat se poate de sigur pentru cei de la sol. Dronele pot transporta pachete de maxim 1-2 kg pe distante de 10-20 km pentru inceput si se vor intoarce singure “la baza” dupa ce efectueaza livrarea, scrie Ars Technica.

Regulile de testare sunt foarte stricte in SUA, tara cu cele mai multe startup-uri dornice sa investeasca in drone. Ele pot fi testate doar in anumite zone, pot zbura la maxim 140 metri inaltime si cel care controleaza drona nu are voie sa o “piarda din ochi”, astfel ca sunt excluse zborurile de cativa kilometri. Cel care controleaza drona trebuie sa aiba licenta de pilot si nu se pune problema pentru moment ca dronei sa i se permita un grad de autonomie pentru a parcurge fara interventie umana distanta intre doua puncte.

Situatia este paradoxala: exista companii care vor sa lanseze servicii de curierat prin drone, insa aceste servicii sunt ilegale in SUA, pana la schimbarea regulamentelor. Startup-urile care au in planul de afaceri astfel de servicii spun ca dronele vor avea un grad sporit de autonomie, fiind suficient ca pe o aplicatie de smartphone  sa fie trecuta adresa de livrare, de restul urmand sa “se ocupe” drona.

Una dintre companiile care stau cel mai bine se numeste  Matternet si a livrat medicamente cu ajutorul dronelor in zone din tari sarace precum Bhutan si Papua Noua Guinee. Andreas Raptopoulos, unul dintre co-fondatori, spune ca dronele sale pot duce pachete de maxim 1 kg la distanta de 10 km si totul ar dura un sfert de ora.

Raptopoulos are in gand un model de business interesant: va inchiria dronele cu patru rotoare companiilor care au nevoie sa faca foarte des livrari pe distante extrem de scurte. Abonamentul lunar ar fi cam de 1.000 de dolari si ar include si platforma software pe care functioneaza programul simplificat de control al dronei de pe smartphone. Automat ar fi ocolite aeroporturile, scolile, bazele militare si alte obiective, iar dronele ar urma sa aiba un grad mare de autonomie si s-ar duce practic singure din punctul A in punctul B,  printr-o simpla comanda.

Planurile sunt ca pe viitor dronele sa se opreasca la puncte speciale unde sa-si schimbe automat bateriile pentru a-si mari autonomia de zbor si scopul este ca tehnologia sa fie atat de bine pusa la punct,  incat sa nu mai fie nevoie de operatori umani nici cand drona ia incarcatura, nici cand o livreaza.

Pana la lansarea acestor business-uri mai e insa, iar companiile care testeaza solutiile au ales sa faca incercari in afara SUA fiindca unele state au reguli ceva mai “relaxate”. De exemplu, Elvetia permite anumite teste, insa cerinta este ca orice drona sa aiba o parasuta atasata care sa-i franeze caderea in caz ca apar probleme grave.

Dronele vor avansa mult in urmatorii ani si devin tot mai ieftine, insa reusesc sa supere tot mai multa lume cand apar in locuri publice. Oamenii se tem de ele, insa in patru-cinci ani regulile se vor schimba si gradul de acceptare are toate sansele sa creasca.

sursa: HotNews.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page