INTERNATIONAL | BBC: “De ce are Romania o imagine publica asa de proasta?” – VIDEO
Prim-ministrul Victor Ponta si-a aparat tara dupa un val de rapoarte negative aparute in Regatul Unit si in alte locuri din Europa, in legatura cu Romania si cu imigrantii romani, remarca postul britanic BBC.
“De ce (Romania – n.red.) are o imagine publica proasta? Desigur, trebuia sa fie vorba despre Romania”, incepe articolul BBC.
“Ati putut aproape simti usurarea unora cand, in mijlocul scandalului legat de carnea de cal, se arata cu degentul catre abatoarele dintr-un stat est-european”, continua sursa citata. Imaginile cu caii si carutele rromilor si crima organizata recunoscuta a Romaniei au fost explicatiile, insa nu exista nicio dovada ca vreo cantitate de carne de cal a iesit din Romania etichetata ca orice altceva decat carne de cal.
Insa aceste defaimari legate de carnea de cal sunt doar ultimele dintr-o serie lunga de probleme de imagine care au lovit Romania.
Premierul Victor Ponta a lansat, saptamana trecuta, o ofensiva impotriva temerilor unei posibile “invazii” a imigrantilor romani in Marea Britanie, dupa 1 ianuarie 2014, subiect care a ocupat paginile ziarelor si atentia britanicilor in fiecare zi de la inceputul anului.
Astfel au aparut titluri precum “Capii mafioti care de-abia asteapta sa invadeze Marea Britanie cu cersetori”, “Vrem sa venim in tara voastra inainte ca cineva sa incuie usa” ori “Se iveste o calamitate a imigratiei”, care ii vizau pe romanii ce traiesc in Regatul Unit.
Intr-un articol pentru publicatia Times, Ponta a spus ca muncitorii romani “nu se vor grabi sa ajunga in Marea Britanie” deoarece vor fi prea ocupati “sa isi dezvolte propria tara”. Totodata, el i-a invitat pe britanici sa viziteze Romania si sa se bucure de “o halba zdravana” in Centrul Vechi al Bucurestiului, sau de o “vacanta linistita” in satele adormite ale Transilvaniei, iubite de Printul Charles.
In plus, el a spus ca numarul mai mare al locurilor de munca din Romania inseamna ca “Marea Britanie poate sa stea linistita”.
Problemele de imagine ale Romaniei, vechi de sute de ani
Romania a incercat sa isi remodeleze imaginea de ceva timp, in acest sens Guvernul lansand un numar de campanii publicitare si de relatii publice, in ultimii ani, menite sa imbunatateasca perceptia tarii in strainatate.
In 2011, a fost lansata campania globala “De ce iubesc Romania”, trambitand reusitele unor romani faimosi, precum jucatorul de tenis Ilie Nastase, gimnasta Nadia Comaneci sau omul de stiinta Nicolae Paulescu, cel care a descoperit insulina.
In 2012, a fost lansata o alta campanie menita sa atraga turistii catre Muntii Carpati, care a fost deseori luata in ras in presa romaneasca.
Problemele de imagine ale Romaniei pot fi reperate catre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand calatorii se intorceau din Transilvania cu povesti unui taram ciudat, interzis.
“Asa cum Dracula sugea sangele tinerelor englezoaice Mina si Lucy, si romanii sunt acuzati ca sug din bunastarea statului”, este de parere James Koranyi, istoric, lector la Universitatea Durham.
Insa cei mai multi observatori cred ca trecutul recent al Romaniei, ca dictatura comunista, cantareste mai mult in mintea multora. Pentru multi oameni din Occident, imaginile copiilor abandonati in orfelinate din epoca sovietica sunt primul lucru cu care asociaza Romania, spune si jurnalistul britanic Liam Lever.
Acesta crede ca stereotipurile invechite trag tara inapoi: “Cand spui ca mergi in Romania, oamenii se uita la tine cu soc si oroare, ca si cum te-ai duce undeva unde nu exista lege si ordine si banditii hoinaresc pe dealuri. Realitatea este ceva diferit”.
Precum vecinul sau mai mic, Bulgaria, Romania ramane una dintre cele mai corupte tari din Europa, potrivit Transparency International, in ciuda eforturilor de a-si curata sistemul politic. In plus, Amnesty International a criticat tratamentul acordat comunitatii rrome, care reprezinta 10 la suta din populatia tarii. Astfel nu este de mirare de ce mii de rromi s-au mutat in alte tari ale Uniunii Europene, inclusiv in Regatul Unit.
Britanici in Romania si romani in Marea Britanie
Imaginea Romaniei ca un “stat mafiot” violent in viziunea unora este departe de adevar, nivelul crimelor violente din Bucuresti fiind printre cele mai scazute din orice capitala din Europa.
In acelasi timp, economia tarii este in crestere mai rapida decat a Regatului Unit si exista o multime de oportunitati pentru antreprenori, potrivit oamenilor de afaceri britanici stabiliti in Romania.
Printre cei 68.000 de romani care traiesc deja in Marea Britanie, majoritatea lor avand sub 35 de ani, se numara 6.000 de studenti la universitatile britanice. Acestia sunt amuzati si, in unele cazuri, furiosi pe portretul pe care presa britanica il face tarii lor.
Spre deosebire de Polonia, care si-a intarit legaturile cu Regatul Unit in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania a avut putine legaturi cu aceasta tara, inainte de caderea comunismului.
Studentii romani remarca diferentele culturale mari dintre Romania si Marea Britanie, tara care a fost privita mereu drept “un templu al democratiei”.