INTERNATIONAL | 22 de marinari romani, sechestrati intr-un port egiptean. MAE: Nu exista cereri de repatriere
Un numar de 22 de marinari romani se afla in prezent la bordul navei Olympus, sub pavilion britanic si sechestrata din februarie in Portul Adabiya din Egipt, dar niciunul nu a facut vreo solicitare expresa de repatriere in tara, a comunicat miercuri Ministerul Afacerilor Externe, precizand ca misiunea diplomatica a Romaniei la Cairo este pregatita sa acorde in mod prioritar asistenta consulara marinarilor, in limita atributiilor ce ii revin.
“In prezent se afla pe nava 22 marinari romani (17 dintre acestia facand parte din echipajul initial). In perioada 17-18 iulie, alti doi marinari romani isi vor incheia contractul si vor fi inlocuiti tot cu marinari romani. Potrivit reprezentantului misiunii diplomatice la Cairo, in prezent, nu exista solicitari exprese de repatriere din partea marinarilor romani aflati la bordul navei in cauza”, a precizat MAE.
Presa a relatat anterior ca marinarii romani cer sprijinul autoritatilor pentru a-si recupera salariile restante si a se intoarce in tara.
Pe de lata parte, MAE arata ca marinarii romani repatriati anterior au evitat sa actioneze in justitie firma de intermediere sau armatorul, desi aveau la indemana aceasta posibilitate.
“Se remarca o reticenta vadita a marinarilor romani in a reclama situatia in care se afla in raport cu armatorul si agentia de crewing“, constata MAE.
Nava, sechestrata in februarie
Pe 10 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de un membru al familiei unui marinar roman angajat pe OLYMPUS, ca nava a fost sechestrata de autoritatile egiptene in zona militarizata a canalului Suez, in raza portului Al-Adin.
Potrivit persoanei respective, nava fusese retinuta inca din data de 23 februarie. Din echipa faceau parte initial 29 de cetateni romani, angajati prin intermediul firmei de crewing Standard Shipping din Constanta.
Potrivit MAE, autoritatile egiptene au recurs la aceasta masura din cauza intarzierii nejustificate a indeplinirii obligatiilor financiare privind combustibilul si a neplatii agentului insarcinat cu aprovizionarea navei, la care se adauga nerambursarea platilor efectuate anterior de acesta.
“In consecinta, sechestrarea navei Olympus de catre autoritatile egiptene a fost determinata de un litigiu de natura strict comerciala, a carui solutionare excedeaza competentele consulare”, explica diplomatia de la Bucuresti.
In aceste conditii, demersurile de asistenta consulara intreprinse de MAE si misiunile diplomatice romane s-au concentrat asupra unor aspecte legate de situatia personala a marinarilor romani (precum facilitarea schimbului de echipaj, a aprovizionarii membrilor echipajului sau a acordarii de asistenta medicala).
Ambasada Romaniei in Republica Araba Egipt a luat legatura cu armatorii, agentul naval din Egipt, firma Standard Shipping din Constanta, autoritatile portuare egiptene si avocatul desemnat de armator; a intreprins demersurile necesare pentru ca nava sa fie aprovizionata cu combustibil, alimente si apa si s-a asigurat ca acestea au fost livrate; a initiat demersuri pentru asigurarea schimbului de echipaj si posibilitatea de reintoarcere in tara a marinarilor carora li se incheie raporturile contractuale cu angajatorul.
“Misiunea diplomatica a transmis trei Note Verbale catre MAE egiptean, prin care a solicitat urmatoarele: accesul imediat al reprezentantului Ambasadei pentru a-i vizita pe cei 29 marinari romani; acordarea de asistenta medicala pentru cei 3 marinari care acuzau probleme de sanatate; permisiunea autoritatilor egiptene pentru efectuarea schimbului de echipaj (parasirea navei de catre marinarii romani din echipajul initial)”, detaliaza MAE.
Urmare a acestor demersuri, pe 26 aprilie, cu sprijinul agentului local al armatorului, un medic a fost adus la bordul navei, iar trei marinari de cetatenie romana au fost transportati cu salupa in vederea unor investigatii medicale suplimentare la un spital din proximitate. Dupa acordarea tratamentului de specialitate in regim ambulatoriu, cei trei marinari s-au intors pe nava, relateaza sursa citata.
De asemenea, a fost posibila efectuarea schimbului de echipaj. Din luna aprilie si pana in prezent au fost inlocuiti cinci membri ai echipajului de cetatenie romana, inlocuitorii fiind insa tot cetateni romani, desi aveau cunostinta despre situatia navei Olympus.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Directia Relatii Consulare (DRCo), a luat legatura cu reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor, precum si cu firma angajatoare “Standard Shipping” din Constanta si a solicitat clarificari cu privire la situatia marinarilor romani.
Au existat numeroase interventii ale celor trei misiuni diplomatice implicate (Ambasada Romaniei la Cairo, Ambasada Romaniei la Atena si Ambasada Romaniei la Ankara), atat pe langa MAE local, cat si pe langa armatori, in vederea rezolvarii situatiei marinarilor romani.
Au fost convocati in audienta la sediul DRCo consulii Ambasadelor Egiptului, Greciei si Turciei la Bucuresti, carora le-a fost expusa situatia marinarilor romani blocati la bordul navei Olympus si li s-a cerut concursul pentru intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea respectarii drepturilor cetatenilor romani si asigurarii libertatii de circulatie a acestora.
De asemenea, MAE sustine ca a contactat familia unui marinar roman si a informat-o cu privire la stadiul demersurilor, ca urmare a petitiei adresate de sotia acestuia.
Totodata, MAE se afla in legatura permanenta cu Ambasada Romaniei in Egipt, cu Sindicatului Liber al Navigatorilor din Romania, cu Standard Shipping Constanta, a intreprins demersuri pe langa Autoritatea Navala Romana, pentru a o sesiza cu privire la practicile utilizate de unele companii de crewing romanesti si evitarea in viitor a unor situatii similare.
Pe 29 aprilie, in cursul consultarilor bilaterale romano-turce a fost abordat cazul din Egipt, solicitandu-se reprezentantilor MAE turc sprijin pentru solutionarea situatiei, prin interventii pe langa armatorul turc.
“MAE a convocat un grup de lucru cu participarea Ministerului Transporturilor, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Finantelor, Ministerului Sanatatii, Asociatiei Companiilor de Crewing din Romania, Autoritatii Navale Romane, ANAF. A fost prezentat cazul si s-a incercat gasirea unei solutii la problema ridicata“, se mai arata in raspunsul diplomatiei romane.
Cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe, Titus Corlatean, in Egipt, a fost inclusa pe agenda discutiilor si situatia navei Olympus, precizeaza sursa citata.
MAE precizeaza ca misiunea diplomatica a Romaniei este pregatita sa acorde in mod prioritar asistenta consulara marinarilor de cetatenie romana, in limita atributiilor ce ii revin.
sursa: ziare.com