INFRACTIONAL | Mărturii cutremurătoare despre un fost deținut al Penitenciarului Botoșani
Eliberat acum cinci ani din penitenciarul de la Botoşani, un criminal feroce, Gheorghe Lazăr, astăzi în vârstă de 76 de ani, închis pentru două crime terifiante şi suspect într-o cauză similară, rămasă însă cu autori necunoscuţi, a fost adus ieri cu mascaţii poliţiei de la Câmpulung Moldovenesc la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, acuzat de alte lucruri îngrozitoare.
De data asta, Gheorghe Lazăr este acuzat că alături de alţi indivizi, majoritatea rude de-ale sale, a racolat mai multe tinere, printre care şi minore, pe care le-a obligat să cerşească în folosul lui, recurgând la acte de violenţă atunci când victimele se împotriveau.
Una dintre victime a fost tratată cu o cruzime ieşită din comun, fiind aproape să fie omorâtă în bătaie, susţin procurorii DIICOT Suceava, chiar de către septuagenarul Gheorghe Lazăr.
Mărturisirile anchetatorilor sunt de-a dreptul îngrozitoare: criminalul Lazăr şi-a supus victima unui regim inuman şi degradant, de înfometare şi de însetare, dar şi unor violenţe extreme. „A legat-o de mâini şi de picioare, a lovit-o cu pumnii, picioarele şi cu diferite obiecte contondente, după ce mai întâi îi punea un căluş în gură, pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, dându-i de mâncare numai resturi adunate de prin gunoaie”, explică anchetatorii, arătând şi că, dacă nu ar fi intervenit o altă persoană, victima ar fi fost moartă astăzi.
DIICOT: şapte victime, din care trei minore. Ţiganii le duceau prin târguri şi pieţe, în judeţ, dar şi prin ţară
Procurorii DIICOT Suceava au transmis un comunicat prin care arată că în cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, alături de luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, au făcut o percheziţie în municipiul Câmpulung Moldovenesc şi două în municipiul Gherla, judeţul Cluj, fiind puse în executare şase mandate de aducere.
Pe lângă septuagenarul Gheorghe Lazăr, mascaţii i-au livrat la DIICOT şi pe Pardalian Lazăr, de 20 de ani, Tudor Lazăr, în vârstă de 42 de ani, Livica Motan, în vârstă de 37 de ani, concubina acestuia, Gheorghe Lazăr, zis „Norocel”, în vârstă de 31 de ani, şi Florea Lazăr, de 22 de ani. Acuzaţiile: trafic de persoane, trafic de minori, vătămare corporală, tentativă de omor calificat, lovire sau alte violenţe şi exploatarea cerşetoriei.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2015, suspecţiiau racolat un număr de 7 victime, dintre care 3 erau minore. Profitând de starea vădită de vulnerabilitate în care acestea se aflau, victimele provenind din familii dezorganizate, cu o situaţie materială deosebit de precară, le-au exploatat prin obligare la practicarea cerşetoriei în folosul lor,obligându-le să apeleze în mod repetat la mila publicului în diferite localităţi rurale sau urbane, în care săptămânal erau organizate târguri şi pieţe, atât raza judeţului Suceava, dar şi în alte judeţe din ţară: Cluj, Neamţ, Botoşani, Arad, Bihor, Iaşi, sumele câştigate fiind însuşite în totalitate de către traficanţi”, se mai arată în comunicatul DIICOT Suceava.
Procurorii DIICOT Suceava mai arată că traficaţii îşi supravegheau în permanenţă victimele şi că, mai mult, şi ei cerşeau. „Deşi erau persoane apte de muncă, simulau diferite handicapuri fizice”, mai spun anchetatorii, precizând că victimele erau constrânse să meargă la cerşit „prin ameninţări cu acte de violenţă şi chiar cu moartea, prin acte de violenţă de mare intensitate şi înfometare”.
Gheorghe Lazăr – 20 de ani de închisoare, fiul său, Norocel – 10 ani, pentru două crime
Pe data de 6 iunie 2000, în parcarea din apropierea cabanei Mestecăniş a fost găsit, acoperit cu fân şi cu o pătură, cadavrul unei femei, o ţigăncuşă de aproximativ 25 de ani.
Victima, aveau să concluzioneze legiştii în urma necropsiei, murise prin ştrangulare cu un bici, iar pe corp prezenta numeroase semne de violenţă.
După opt luni, la mijlocul lui februarie 2001, la trecerea la nivel cu calea ferată dintre localităţile Sadova şi Pojorâta, mecanicul locomotivei acceleratului Iaşi -Timişoara a observat cadavrul unei persoane.
Era tot o tânără de etnie romă, al cărei cadavru, aveau să stabilească poliţiştii, a fost aşezat pe şinele de cale ferată, pentru a simula un accident feroviar. Victima fusese omorâtă în altă parte, iar asasinii, în încercarea de a-şi acoperi urmele, au aşezat-o între şine, de-a lungul căii ferate. Trenul a trecut peste cadavru, însă nu i-a provocat nici o tăietură, iar la autopsie, legiştii au stabilit adevărata cauză a morţii: ştrangularea. La necropsie, s-a observat şi că victima avea pe corp urme ale unor agresiuni.
În cel de-al doilea caz, judiciariştii au reuşit să afle identitatea tinerei omorâte, o fată de 20 de ani, din comuna Vultureşti.
Aşa au reuşit să ajungă şi la cei care au omorât-o. Gheorghe Lazăr, care pe atunci avea 63 de ani, şi fiul acestuia, cu acelaşi nume, zis „Norocel”, la acea vreme, de 17 ani.
Făcând conexiuni între fapta din 2001 şi cea din 2000, ofiţerii şi procurorii criminalişti au reuşit să probeze că ambele crime au fost comise de cei doi suspecţi, tată şi fiu.
Ca şi în actualul dosar al DIICOT Suceava, şi atunci oamenii legii au stabilit că cele două victime, care proveneau din familii dezorganizate, de romi, erau obligate să cerşească şi să întreţină relaţii sexuale.
Gheorghe Lazăr, tatăl, a primit 20 de ani pentru omor deosebit de grav, iar fiul său, 10 ani, pentru complicitate.
Gheorghe Lazăr, principalul suspect şi într-o crimă care s-a prescris acum patru ani
Acelaşi Gheorghe Lazăr a fost suspectul principal într-un alt dosar de crimă, faptă petrecută în 1996, când, pe data de 4 mai, pe raza satului Mestecăniş, comuna Iacobeni, într-o zonă împădurită, la aproximativ 30-40 de metri de Drumul Naţional 17, a fost descoperit cadavrul unei persoane de sex feminin, de aproximativ 35-40 de ani.
Trupul neînsufleţit al victimei era în stare avansată de descompunere, o parte din cadavru fiind mâncat de animale.
Femeia avea în jurul gâtului un laţ, răsucit cu ajutorul unei bucăţi de lemn.
Legiştii au concluzionat la acea vreme că victima a murit ştrangulată, iar crima fusese comisă cu câteva luni în urmă.
Eforturile oamenilor legii de a identifica victima au fost în zadar.
Nimeni nu a reclamat dispariţia vreunei persoane care să corespundă semnalmentelor victimei de la Mestecăniş.
Deşi şi în ziua de astăzi, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava sunt convinşi că Lazăr are legătură cu acea crimă, nu au putut să strângă probe care să-l incrimineze pe principalul lor suspect.
A fost eliberat condiţionat după 10 ani. „Vreau să mă duc la o mănăstire, să mă închin”
În spatele gratiilor, Gheorghe Lazăr s-a apucat de şcoală şi, la 71 de ani, a absolvit clasa I. A fost dat ca exemplu de reprezentanţii penitenciarului de la Botoşani.
După zece de ani de puşcărie, în noiembrie 2010, a fost liberat condiţionat, fiind considerat un „deţinut model” şi beneficiind de legislaţia care permite persoanelor private de libertate care au peste 60 de ani să iasă din puşcărie după executarea a jumătate din pedeapsa primită.
Din 20 de ani de temniţă, a scăpat doar cu zece executaţi.
„În primul rând, vreau să îmi văd familia şi apoi să mă duc la o mănăstire, să mă închin, şi pe urmă să mor între ai mei. Să nu mor în puşcărie, să mor acasă. Asta aş vrea…”, mărturisea din penitenciar Lazăr ce avea de gând să facă când i se vor deschide porţile penitenciarului.
SMURD-ul chemat la Parchet
În timp ce aştepta să intre la audieri, lui Gheorghe Lazăr i s-a făcut rău, motiv pentru care la sediul Parchetelor sucevene, unde, la etajul IV, funcţionează şi DIICOT, a fost chemat SMURD-ul.
La faţa locului a fost trimisă o ambulanţă cu medic, personalul medical intrând în clădire şi ieşind fără pacient după câteva minute.
Ne-au spus că i-au acordat îngrijiri medicale, la faţa locului, şi că pacientul (Gheorghe Lazăr) a suferit un atac de panică.
Iar după acuzaţiile celor de la DIICOT, are toate motivele să intre în panică.