INFRACȚIONAL | DIICOT: Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume a fost reținut 24 de ore. Complicii lui – 60 de zile de control judiciar
Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume și cel care a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României a fost prins de polițiști și acum DIICOT a dispus reținerea sa pentru o perioadă de 24 de ore,scrie stiripesurse.ro.
Procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.R.T. și măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de inculpații B.E.D. și E.I., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune
„În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, se arată într-un comunicat DIICOT. Potrivit procurorilor, falsurile erau aproape imposibil de identificat.
În fapt, s-a reținut că pe teritoriul României s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul falsificării bancnotei din cupiura de 100 lei și punere în circulație a acestora. De asemenea, s-a reținut că membrii grupării induceau în eroare persoane prin punerea în circulație a bancnotelor contrafăcute.
În urma cercetărilor efectuate până în prezent, rezultă că, în perioada 2014-05.05.2019, membrii grupului infracțional au falsificat și pus în circulație, pe întreg teritoriul țării, un număr de 17065 bancnote contrafăcute. Din cele 17065 bancnote contrafăcute, 3000 bancnote contrafăcute reprezintă obiectul de cercetare în 2734 de dosare penale, restul bancnotelor contrafăcute formând obiectul cercetării unor acte materiale cu privire la care, prin ordonanța din data de 19.06.2020 s-a dispus extinderea urmăririi penale.
Astfel, în perioada 2013 – 2014, inculpatul C.R.T., în prezența inculpatei B.E.D., a desfășurat activităţi de încercare de contrafacere a bancnotei cu cupiura de 100 lei, cu sprijinul inculpatului E.I. care a comandat de la o firmă belgiană o parte din instrumentele pe care le-au folosit în contrafacere.
După ce tehnica de contrafacere a bancnotelor a fost perfecționată, grupul infracțional a pus la cale o metodă de plasare a acestora pe piață, fără a putea fi identificați.
Înainte de a pleca la plasări, liderul grupării se interesa de localitățile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale. De fiecare dată când plecau către respectivele localități închideau telefoanele în scopul de a nu putea fi urmăriți.
Înainte de a merge la diferiți agenți economici sau vânzători ambulanți/piețe, liderul era cel care inițial se uita la fizionomia respectivului vânzător și, după ce era încredințat că acea persoană are potențial de a fi înșelată, le făcea semn membrilor pe care îi trimitea să pună în circulație banii contrafăcuți.
Interesul acestora era de a achiziționa produse de valoare mică astfel încât restul primit de la bancnota contrafăcută de 100 lei să fie cât mai mare.
În urma perchezițiilor efectuate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul ONC – DCCO au fost ridicate un număr de 450 de bancnote contrafăcute, sumele de 207.863 RON și 11.120 euro, aparatură și materiale folosite la falsificarea de monedă, 31 de calendare privind organizarea la nivelul fiecărui judeţ a pieţelor, târgurilor şi oboarelor, precum și un număr de 1000 de certificate de autenticitate Registrul Auto Român, în alb şi fără serie.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul C.R.T. urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.