INFRACTIONAL | Anchetă explozivă la DNA! Un preot și un comisar au ajuns șefii unei rețele de crimă organizată!
Dupa ce isi termina slujbele la biserica, un preot avea grija sa conduca o retea de crima organizata cu ramificatii uimitoare • Un angajat de la Vama Iasi se afla printre locotenentii preotului paroh • Incantat de faptul ca ar putea sa faca bani rapid, in retea a aparut si un comisar de politie • Unul dintre membrii retelei se lauda ca are cunostinte apropiate in politica si in politie
Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava, au demarat o ancheta de toata frumusetea in urma careia au descoperit ca unpreot era seful unei adevarate retele de crima organizata, specializata in traficul de tigari din Ucraina in Romania. Preotul este cel care a initiat intreaga retea, in care, ulterior, a intrat si comisarul Nelu Fediuc, seful Sectorului Politiei de Frontiera Siret. Preotul a facut legaturile intre membrii retelei si chiar i-a pus sa intre in relatii de cumetrie intre ei. Ramificatiile acestei retele au ajuns si la Iasi. Multi dintre politistii de frontiera implicati, vamesii sau inspectorii pusi sub acuzare in acest dosar au stranse legaturi cu Iasul. Ieri procurorii au anuntat ca au pus in miscare actiunea penala fata de 39 de inculpati. Au fost facute numeroasefilaje si supravegheri pentru destructuraea acestei retele.
Ieseanul dadea informatii despre controale
Printre acestia, se numara si Adrian Dascalu, consilier in cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi. Acesta este acuzat de abuz in serviciu si folosire in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
“In perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot în parohia din localitatea Cândesti, jud. Botosani, a initiat, constituit si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unui grup infractional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantitati de tigari prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor politisti de frontiera si lucratori vamali.
Grupul s-a constituit în aceeasi perioada în care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (al carui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina si pentru a participa la introducerea în România a unor cantitati importante de tigari cu sustragerea de la plata taxelor vamale”, se arata intr-un comunicat de presa publicat ieri de procurorii DNA Suceava.
“În acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea în tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 de dolari, banii urmând sa ajunga la comisarul Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani în valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu”, au mai precizat procurorii.
Relatii cultivate cu atentii si cadouri
Dumitru Horga si Daniel Sofronie au cultivat relatia de prietenie cu seful Politiei de Frontiera Siret prin oferirea unor mici atentii si a unor cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna. In discutiile telefonice interceptate de oamenii legii, Dumitru Horga se lauda ca are relatii apropiate cu oameni politici importanti din Suceava si chiar in conducerea structurii centrale a Politiei de Frontiera.
“Mai mult decât atât, la initiativa lui Horga Dumitru, în luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumatru cu Sofronie Dumitru Daniel (nas de botez pentru unul dintre copii acestuia). Astfel, grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret ca fiind “oamenii lui Fediuc”.
Astfel, cei în cauza beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atentii celor aflati în serviciu, precum si a unor “comisioane” date lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 de lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de Intrare – suma de 100 de lei.
De asemenea, membrii grupului aveau acces la informatii privind planificarea în serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulatie efectuate de DRAOV Iasi, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera sau Garda Financiara Suceava”, au completat procurorii.
Oamenii legii mai sustin ca pentru a-si asigura monopolul in domeniul contrabandei cu tigari in Botosani, membrii retelei au dispus eliminarea din piata a celorlalti contrabandisti. Erau amendati si le erau confiscate autoturismele. Valoarea totala a prejudiciului este de peste 1,5 milioane de lei.