Informatii utile

INFORMATII UTILE | Dresorul câinilor poliţişti ne învaţă cum să ne apărăm de maidanezi

De la un copil mic şi până la un adult, indiferent de vârstă, oricine poate să cadă pradă furiei unui câine fără stăpân, şi cea mai mare greşeală a aşa-zişilor iubitori de animale este să-i hrănească pe la colţurile blocurilor”.

Aşa susţine comisarul-şef Adrian Apostol, şeful Serviciului Canin din cadrul Poliţiei Capitalei, nu doar un specialist cu patalama în domeniul muncii cu aceste animale, ci şi un om care de 35 de ani este stăpân de câine.

„Maidanezii hrăniţi la colţurile blocurilor sau în curţile marilor instituţii devin foarte agresivi atunci când sunt înfometaţi şi prin zonă trec oameni care nu le dau de mâncare. Consideră că acei oameni nu le-au dat niciodată de mâncare şi îi pedepsesc”, a explicat comisarul. În plus, acesta susţine că dacă nu ar fi hrăniţi, câinii ar pleca în altă parte după mâncare şi încet, dar sigur animalele „plantate” pe lângă blocurile din Bucureşti ar dispărea. De obicei, dacă sunt singuri câinii se feresc să atace sau fac acest lucru doar dacă sunt provocaţi sau consideră că trebuie să se apare, mai arată comisarul.

Lucrurile se complică în momentul în care dăm nas în nas cu o haită de câini maidanezi. „Orice haită are şi un lider. În funcţie de caracterul liderului, aşa se vor comporta toţi cei care îl însoţesc. Mare atenţie: dacă «şeful» care îi conduce are o problemă de agresivitate şi haita se va manifesta la fel. Atâta vreme cât nu arăţi teamă faţă de un câine el nu va ataca. Se va feri de om. Trebuie să ştiţi că ei sunt într-o permanentă stare de veghe“, a mai mărturisit ofițerul.

Secretul oferit de comisarul Apostol pentru a evita să fim muşcaţi este acela de a trata maidanezii cu indiferenţă, situaţie în care cei mai mulţi nu reacţionează. „În momentul în care văd că nu sunt băgaţi în seamă, câinii, mai ales cei singuri, nu vor reacţiona. Dacă totuşi sunteţi obligaţi să treceţi printr-o zonă în care sunt mai mulţi, ar fi bine să nu fiţi singuri. Cu cât sunt mai mulţi oameni, cu atât se vor feri să atace, pentru că vor considera că sunt în inferioritate. Şi nu ar trebui să vă fie frică. În momentul în care intră în contact cu un animal, automat organismul uman încearcă să se protejeze şi atunci intră în acţiune instinctul de conservare cu o altă atitudine, o altă prezenţă. În acest moment începe să transpire, teama are un miros specific iar câinii simt foarte bine lucrul ăsta. Ei prin miros asociază această teamă a omului faţă de ei“, explică Apostol.

Dacă însă suntem în pericol de a fi muşcaţi, comisarul Adrian Apostol ne sfătuieşte să nu intrăm în panică şi să punem între noi şi câine orice obiect pe care îl avem în mână, dar mai ales să evităm ţipetele şi agresivitatea. „În primul rând, dacă aveţi o geantă ceva, o puneţi în faţa dumneavoastră. Să fie în permanenţă ceva între tine şi gura câinelui. În cazul în care încearcă să te muşte, să nu aibă acces direct la tine, să existe cel puţin un obstacol în faţă. De asemenea, să ţineţi minte că orice zgomot, orice ţipăt îi creşte animalului agresivitatea. Dacă persoana respectivă începe să ţipe, să se agite, să ia un băţ de pe jos câinele respectiv va considera că îl atacă şi se va manifesta din ce în ce mai agresiv. Se pare – eu am încercat chestia asta – că, dacă te laşi în genunchi câinele nu te va mai ataca, pentru că ajungi la nivelul lui. Dar nu trebuie să devii agresiv. Te laşi jos într-o poziţie aşezată pe vine şi încerci să nu te mişti. Există poveştile acelea care spun că trebuie să te faci că iei o piatră de pe jos. Exclus! Animalul se va înfuria şi mai tare. El atacă atunci când se simte ameninţat. Câinele are instinctul de conservare foarte bine dezvoltat. De asemenea, e bine să privim animalul în ochi şi dacă se poate să mergem spre el cu o atitudine de superioritate. Câinii, repet sunt animale de haită şi ele au nevoie de un lider. Dacă manifeşti o atitudine de lider va băga coada între picioare şi te va lăsa în pace“, completează comisarul.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Related Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page