Începutul Postului Sfintelor Paști. Sfântul Procopie Decapolitul; Sfântul Talaleu
Sfantul Procopie Decapolitul
Sfantul Procopie Decapolitul, dupa cum ne arata numele sau, era din partile Decapolei, regiune situata langa Marii Galileii. Inca de tanar a imbratisat viata monahala. Sfantul Procopie s-a afirmat ca aparator al icoanelor in timpul perioadei iconoclaste din vremea imparatului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat si torturat cu salbaticie. Dupa moartea imparatului Leon, avand loc reabilitarea cultului sfintelor icoane in Biserica, Sfantul Procopie s-a intors la viata sihastreasca, unde a vietuit pana la o varsta inaintata. Sfantul Procopie a trecut la Domnul in veacul al IX-lea.
Troparul Sfantului Procopie
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Procopie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.
Sfantul Talaleu
Sfantul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumatate a veacului al VI-lea. Initial, Sfantul Talaleu a fost monah in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit de langa Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis sa-si traiasca restul vietii intr-un cimitir. In acest loc, timp de multi ani, a indurat numeroase atacuri si loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a invrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecand si alinand pe cei bolnavi si pe cei aflati in suferinta. Sfantul Talaleu a murit in jurul anului 460.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Leandru de Sevilla;
– Sfantului mucenic Ghelasie;
– Preacuviosului Stefan;
– Sfantului mucenic Nisiu;
– Cuviosilor Asclipiu si Iacob;
– Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
– Sfantului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
Maine, 28 februarie, facem pomenirea Cuviosilor Parinti Ioan Casian si Gherman din Dobrogea.
Sursa: CrestinOrtodox.ro