A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro.
Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din cadrul Maratonului Nordului și întâlnirea ONG-urilor din cele două Moldove.
Biletele pot fi procurate și la intrarea în festival, dar se găsesc în continuare și online. Organizatorii pun la dispoziția participanților un camping cu toate dotările, precum și navete zilnice de la și către Botoșani și Suceava.
În fiecare zi de festival organizatorii propun tururi ghidate în regiune, competiții sportive pentru iubitorii de MTB și alergare, activități pentru copii și familii, conferințe și întâlniri cu invitați, spectacole de teatru, proiecții de film, concerte și petreceri.
„Suntem la ediția a noua. Ca de obicei, cea mai frumoasă și mai bună dintre toate. Anul ăsta avem un line-up extraordinar și suntem foarte bucuroși să ne putem continua munca la cauzele noastre din Nord: reconstrucția Primei Școli, campania #AlăturiDeUcraina și, mai ales, construirea an de an a unei echipe a Nordului tot mai mare, făcute din tinerii de acasă și din cei plecați cine știe pe unde”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Muzică
Vița de Vie, ucrainenii de la Haydamaky, Coma și The Mono Jacks sînt capetele de afiș ale scenei de concerte din Poiana Teioasa, unde vor mai cânta The Kryptonite Sparks, Zimbru, Bucium, Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu și moldovenii de la Via Dacă. Dubase și Dan Basu sunt DJ-ii after party-urilor de vineri și sâmbătă.
Arte
Trupele Atelierul de Teatru (Botoșani) și CEVA (Târgu Neamț) inaugurează în acest an noul teatru de vară din Darabani cu spectacolele „Avioane de hârtie” și „Ia mai zi ceva!”, iar Drama Club (Botoșani) și Orpheus (Darabani) joacă la Casa de Cultură Theodor Balș „Revizorul” după Gogol și, respectiv, producția proprie „Introspecție: privind în jur”.
Artistul HarceaPacea realizează două noi lucrări murale direct în festival, după cele trei pe care le-a semnat deja la edițiile anterioare. Circuitul celor cinci muraluri din festival este completat cu instalații semnate de Teodor Buruiană în cadrul seriei „Omul în lume și lumea în om”. Copiii au partea lor de artă în festival, pe parcursul unui program divers de activități educative și distractive pentru ei și familiile lor.
La fiecare miez de noapte în Parcul Central din Darabani se vede cîte un film oferit de Bad Unicorn: vineri anime-ul Belle, sâmbătă bijuteria Alcarràs, iar duminică „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un film între ficțiune și documentar care face în aceste săptămâni turul celor mai importante cinematografe din România.
Conferințe
Tradiționalele „Întâlniri”, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației și fondator al Școlii Finlandeze din România, pe Vladimir Us, fondator al Oberliht în Chișinău și al Coaliției Sectorului Independent din Cultură din Republica Moldova, și pe psihoterapeuta ieșeană Raluca Bejenariu, co-fondatoare a festivalului Romanian Mental Health Film din Iași.
Șantierul Primei Școli găzduiește și o conferință de patrimoniu organizată împreună cu Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, cu participarea a 50 de arhitecți și specialiști din regiune, iar Poiana Stejarilor lui Ștefan cel Mare este locul de întâlnire pentru 20 de organizații neguvernamentale și festivaluri din România și Republica Moldova.
InvItatul special al Zilelor Nordului 2022 este scriitorul Matei Vișniec, născut la Rădăuți și stabilit în Franța, care va fi prezent la festival pentru lansarea cărții sale „Un secol de ceață”, într-un dialog cu Ștefan Teișanu și cu publicul participant.
Sport și călătorii
Maratonul Nordului adună la start peste 300 de sportivi în competițiile de MTB care au loc sâmbătă cu startul și finish-ul în comuna Pomârla și în cele de Trail care au loc duminică în Darabani, cu pornire și premiere chiar în Poiana Teioasa.
Tururile Nordului propun în acest an două trasee ghidate. „Darabani cu 3 de A” este o plimbare de descoperire a celor mai interesante locuri și momente din istoria locală pe traseul Casa de Cultură – Ulița Mare – Casa Leon Dănăilă – Prima Școală – Conacul Balș, iar „Mâncăruri moldovenești” este un tur culinar găzduit în curtea bisericii unicat ortodox-catolice de la Hilișeu, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni și în Lunca Prutului.
Comunitate
Cauza comunitară a ediției este reconstrucția, folosind numai tehnici și materiale tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova. Derulat cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, proiectul propune acum o primă clacă publică pentru ridicarea fundației școlii.
În paralel, festivalul își continuă obișnuitele sale campanii „Ai și tu o păturică?”, pentru ajutorarea animalelor fără stăpân, și #AlăturiDeUcraina, pentru sprijinirea ucrainenilor afectați de război. De asemenea, Maratonul Nordului continuă tradiția de a direcționa către cauze comunitare banii din o parte din premiile puse în joc.
Transport, cazare și bilete
Pentru a ajunge la Darabani, bucureștenilor le sunt recomandate autobuzele directe pînă la Darabani sau deplasarea cu mașina personală, în timp ce pentru botoșăneni și suceveni festivalul pune la dispoziție navete zilnice ale cu plecare la ora 14:00 și retur la 02:00, la prețul de 30 de lei de persoană per călătorie. Ieșenilor li se recomandă deplasarea cu autobuzele zilnice directe sau cu mașina personală pe ruta Iași-Ștefănești-Manoleasa-Coțușca-Darabani.
Organizatorii pun la dispoziția festivalierilor un camping cu toate dotările: dușuri, toalete, parcare, pază, iluminat nocturn, dezinsecție. Camparea în cort propriu, cu rulotă proprie sau în corturi închiriate de la organizatori costă între 20 de lei și 60 de lei pe zi de persoană și se achiziționează separat de bilete și abonamentele de acces la concerte, online la https://zilelenordului.iabilet.ro sau de la intrarea în festival. Un Abonament Full Pass pentru toate cele trei zile de festival costă 245 de lei plus taxe, un bilet de o zi costă 95 de lei plus taxe de persoană, iar doritorii pot alege să doneze pentru campania Nord cumpărând biletul #AlăturiDeUcraina în valoare de 10 lei.
Despre
Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Ediția din acest an a festivalului, a noua, este realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, al Primăriei Darabani, al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, al Radio Guerrilla și al numeroși parteneri locali și regionali.
Programul detaliat și informații complete despre transport, campare și bilete pe www.zilelenordului.ro.