![](https://i0.wp.com/www.gazetabt.ro/wp-content/uploads/2025/02/incendiu-cerbu-1.jpg?resize=780%2C470&ssl=1)
Pompierii au fost solicitați să intervină, seara trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Cerbu. Acoperișul unei case s-a aprins de la un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile.
La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție.
Proprietarii au suferit atacuri de panică și au primit îngrijiri medicale la fața locului, de la echipajul SMURD. Aceștia au refuzat transportul la spital.
Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor pompierii au intervenit mai bine de două ore.
Astfel de evenimente pot fi evitate, dacă:
✔ păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşului de fum şi elementele combustibile ale acoperişului;
✔ îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
✔ verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
✔ tencuiți şi văruiți părțile din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor;
✔ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.