Anunturi

Incendiile de vegetaţie pun în pericol sistemul de distribuţie a energiei electrice

Mai multe incendii de vegetaţie, preponderent din zonele rurale, produse în ultima perioadă, au afectat reţelele de distribuţie a energiei electrice operate de compania Delgaz Grid. Incendiile necontrolate de vegetaţie afectează atât funcţionarea sistemului de distribuţie, cât şi integritatea acestuia, având un impact negativ asupra consumatorilor.

Cel mai recent eveniment a avut loc în data de 26 martie, când un kilometru de rețea aeriană de medie tensiune a fost avariat în zona localității Bîrsănești din județul Bacău în urma unui incendiu de vegetație extins. A fost necesară intervenția a circa 45 de electricieni (30 de la Delgaz Grid și 15 de la o firmă contractoare) pe durata a trei zile, în prima fază pentru alimentarea a peste 1.000 de clienți cu generatoare electrice și ulterior pentru reconstrucția rețelei avariate.

La numai o zi distanță, un alt incendiu, produs în vecinătatea stației de transformare a energiei electrice Gherăiești de lângă municipiul Bacău a fost la un pas de a se extinde către stație. Numai prin intervenția promptă a pompierilor băcăoani a fost evitată o catastrofă și întreruperea alimentării pentru o perioadă îndelungată la circa 16.000 de consumatori deserviți de aceast obiectiv energetic.

Conform datelor puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), de la începutul anului până la data de 24 martie, la nivel naţional s-au înregistrat un număr de 9.281 intervenţii la arderi necontrolate. Comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut se constată o creştere de peste cinci ori a numărului acestor evenimente (1.740 în anul 2021). Tragic este că, pe lângă distrugerile provocate de aceste arderi, anul acesta și-au pierdut viața și trei persoane.

 

Incendiile necontrolate de vegetaţie, în vecinătatea reţelelor aeriene de energie, lasă în urmă, printre altele, cantităţi mari de cenuşă, care antrenate de vânt, ajung în reţelele de electricitate, unde pot amorsa un arc electric. Arcul electric poate duce la ruperea şi căderea la sol a conductoarelor, cu risc major de electrocutare, pentru persoanele din apropiere. În asemenea situaţii, linia electrică este scoasă din funcţiune, atât pentru stingerea incendiului, cât şi pentru verificarea reţelei şi realizarea reparaţiilor necesare.

Compania noastră recomandă cetăţenilor să acţioneze cu responsabilitate, în vecinătatea reţelelor de energie electrică şi să evite activităţile ce implică focul deschis, tocmai pentru a preveni incidente ce pot avea un impact devastator.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page