Iată 5 măsuri pe care le ia orice șofer botoșănean responsabil
Din nefericire, România se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere. De vină sunt atât drumurile de calitate joasă, cât și atitudinea iresponsabilă a celor care circulă pe șosele. Cu toate acestea, există o serie de precauții la care poți fi atent și care îți vor face viața mai ușoară, mai ales dacă te afli des la volan. Prin luarea acestor măsuri, poți evita momente neplăcute sau periculoase, atât pentru tine și familia ta, cât și pentru colegii de trafic.
Descoperă ce condiții ar trebui să respecți pentru a conduce în siguranță
- Inspecția tehnică periodică
Cel mai important aspect pentru un șofer este ca mașina să funcționeze în parametri tehnici normali. Acest lucru înseamnă că toate componentele funcționează așa cum trebuie la autoturismul tău, cum ar fi frânele, motorul, ambreiajul sau sistemul de transmisie.
Cadrul legal te obligă să realizezi revizia tehnică a mașinii în mod regulat. Poți afla de aici cât costă acestă interventie în 2020, la ce interval de timp trebuie repetată și care sunt defectele pentru care se poate respinge acordarea reviziei tehnice.
- Asigurarea CASCO
Pentru a evita cheltuieli neprevăzute majore, este indicat să închei o asigurare CASCO. Pe lângă cea de răspundere civilă, care este obligatorie prin lege, o astfel de poliță facultativă te scutește de costuri ce apar în situații precum avarii, furt sau vandalism. De asemenea, sunt incluse plata daunelor și pentru alți șoferi implicați, decontarea cheltuielilor cu Asistența Rutieră.
De exemplu, dacă ai un autoturism cu vechime între 11 și 15 ani, poți da click pe link pentru a afla mai multe despre un astfel de plan de asigurare și a te asigura chiar și online.
- Verificarea stării autoturismului înainte de a pleca la drum
Pe lângă inspecția tehnică periodică, este esențial să faci o scurtă examinare a mașinii chiar înainte de a începe deplasarea cu aceasta. Trebuie să ai în vedere date precum nivelul uleiului și al celorlalte lichide necesare funcționării autovehiculului sau starea ștergătoarelor.
Din fericire, majoritatea autoturismelor au sisteme avansate de indicatori, care te informează asupra posibilelor defecțiuni sau nereguli. De aceea, este necesar să știi ce înseamnă simbolurile care apar pe bordul mașinii.
- Cauciucuri adecvate sezonului
În aceeași măsură, contează alegerea și montarea anvelopelor potrivite cu sezonul în care conduci. Cele de iarnă previn derapajul pe suprafețe precum gheața sau zăpada, iar cele de vară se pretează pentru temperaturile ridicate ce încălzesc asfaltul și pentru suprafețele pe care a plouat.
Cauciucurile pentru sezonul rece sunt obligatorii prin lege, însă nu există un interval precizat. Acestea se impun în cazul în care se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
- Verificarea stării vremii înainte de călătoriile îndelungate
Dacă pleci la drum pe o distanță mai mare, vremea este unul dintre cele mai importante aspecte despre care să te informezi. Precipitațiile și temperaturile influențează în mod decisiv modul în care îți desfășori deplasarea, iar condițiile meteo variază de la o zonă la alta. Astfel poți decide dacă ești nevoit să faci ajustări la vehicul, cum sunt cauciucurile de sezon.
Sursa foto: unsplash.com