Grevă la Prefectura Botoșani. Angajații nemulțumiți de nivelul salarizării – FOTO
Astăzi a avut loc o acțiune de protest a angajaților Instituțiilor Prefectului, funcţionarii publici şi personalul contractual din Instituţiile Prefectului din țară, declarând grevă generală.
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a discutat cu reprezentanții salariaților din Instituția Prefectului – Județul Botoșani care i-au prezentat principalele revendicări.
Aceștia solicită trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat, salarizarea personalului din cadrul Instituţiilor Prefectului să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate.
”Aveți sprijinul meu în demersurile dumneavoastră pentru actualizarea beneficiilor salariale, în același timp, există un proiect de lege, ca urmare a unei inițiative a unui grup de parlamentari, depus la Senatul României în 2021, care a fost adoptat în 2022 și trimis la Camera Deputaților anul trecut, unde se află la comisii. După cum bine știți am avut mai multe invervenții, am solicitat deblocarea acestui proiect de lege, pentru că știu foarte bine volumul de muncă pe care îl aveți fiecare dintre dumneavoastră în Instituția Prefectului și îmi doresc ca solicitările dumneavoastră să fie auzite și să aibă o finalitate prin actualizarea grilei de salarizare. Voi trimite solicitările dumneavoastră la minister”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
28 de salariați ai Instituției Prefectului – Județul Botoșani, funcţionari publici şi personal contractual, au protestat astăzi.
„Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.
Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate.
În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate.
Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale.
Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcțiilor de stat.
Instituția prefectului din instituția numărul 1 a ajuns cenusăreasa administrației publice.
Cât să mai suportăm umilința de a fi plătit la nivelul unui muncitor de la o primărie de comună?!
În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluționate vom continua greva și a doua zi și a treia zi și a patra zi, până când vor fi soluționate” , se arată în comunicatul de presă din partea Sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică