Ghidul meșterului: cum să aplici corect lacul pentru piatră?
Dacă ți-ai amenajat locuința folosind piatră naturală sau chiar elemente din cărămidă, cu siguranță te-ai gândit că va fi nevoie de un produs care să protejeze suprafețele și care să le păstreze acestora aspectul inițial. În acest caz un lac pentru piatră naturală este alegerea ideală și iată care sunt modurile corecte prin care lacul poate fi aplicat pe suprafețele din piatră naturală.
Alegerea lacului pentru piatră
Un aspect important, înainte de a te gândi la aplicare, este alegerea lacului pentru piatră. Vei găsi produse de acest tip în magazinele speciale de construcții, iar lac de piatră se găsește implicit pe magazinul online a celor de la Mathaus, locul de unde poți cumpăra de altfel și impermeabilizanți și scule necesare aplicării tratamentelor pentru piatră.
Este important să faci distincția clară între impermeabilizant și lac, pentru că în vreme ce impermeabilizantul pătrunde în piatra naturală, în porozitatea ei, lacul o acoperă și formează o peliculă de protecție, care asigură și un oarecare grad de rezistență la uzură.
Cum se aplică lacul pentru piatră?
Aplicarea lacului pentru piatră necesită respectarea unor pași care au rolul de a contribui la obținerea efectului dorit. Este nevoie să acorzi atenție acestora și să îi respecți cu strictețe, pentru a obține rezultatele cele mai optime.
Pasul. 1. Curăță foarte bine suprafețele
Înainte de aplicarea lacului este nevoie de o curățare temeinică a suprafețelor. Se poate folosi un aparat de curățare cu apă cu presiune, pentru a elimina reziduurile, mai ales dacă vorbim despre suprafețe exterioare. Se poate șterge suprafața ulterior cu ajutorul unei cârpe, uscând foarte bine și pregătind astfel zona pentru aplicarea lacului.
Pasul. 2. Aplicarea lacului
Dacă nu se dorește șlefuirea suprafețelor, mai ales dacă vorbim despre piatră texturată, se poate trece la aplicarea lacului. Lacul se poate aplica cu o pensulă sau cu un trafalet.
Este nevoie de aplicare pe întreaga suprafață, pentru a obține un efect unitar și constant. Nu este greu să îți dai seama care sunt zonele în care nu ai reușit să aplici lacul, pentru că acesta schimbă ușor culoarea suprafețelor, dându-le o nuanță ușor mai închisă.
De asemenea, va trebui să ai grijă la cantitatea de lac pe care o aplici. Se recomandă să aplici în strat subțire, astfel încât să nu existe zone în care ai aplicat mai mult sau mai puțin. Surplusul de lac poate fi șters cu ușurință cu o lavetă, însă este nevoie să faci acest lucru înainte ca lacul să se usuce pe suprafață, pentru că altfel vei observa diferențe de nivel.
Pasul 3. Protejează suprafețele și lasă lacul să se usuce
Dacă vorbim despre suprafețe în plan vertical, va trebui să lași zona să se usuce pentru 3-4 ore, în funcție de grosimea de strat și de produsul utilizat. Lucrurile se schimbă în cazul pardoselilor deoarece, fiind straturi de uzură și trafic, va fi nevoie de cel puțin 24 de ore pentru a permite lacului să se usuce.
După uscarea lacului vei putea exploata suprafețele fără probleme, însă trebuie să știi că aceste etape trebuie reluate atunci când observi că lacul se mătuiește. Chiar dacă este un strat de protecție, el va trebui reîmprospătat, iar din acest motiv este recomandat să alegi încă de la început un lac de calitate, care să acopere suprafețele în mod corect și ușor.
Alege lacul din magazine care îți oferă produse durabile și calitative, astfel încât să știi cu siguranță că ai un ajutor de nădejde în ceea ce privește amenajarea și protecția suprafețelor din piatră naturală!