GANDUL.INFO | Imaginea la zi a crizei din sistemul medical. Cât câştigă un medic şi de ce nu ajung niciodată banii pentru Sănătate
Salariile de zece ori mai mici decât media europeană, condiţiile mizere în care muncesc, lipsa respectului pentru cadrele medicale şi lipsa dotărilor din spitale sunt principalele nemulţumiri ale medicilor, care ameninţă cu proteste de amploare de la începutul lunii iulie şi chiar cu demisia în bloc.
„Vrem să nu mai fim consideraţi bugetari şi să fim plătiţi după o grilă de salarizare standard. Nu este posibil ca un medic primar, cu 40 de ani vechime, să fie încadrat după aceaşi grilă de salarizare ca şi un secretar de la primăria unei comune. Ambele persoane câştigă în medie 500 de euro. Este inadmisibil”, a declarat pentru gândul prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
În Germania, spre exemplu, salariul în sistemul medical începe de 1.100 de euro ducându-se înste 7-8.000, în vreme ce în Franţa media veniturilor unui doctor este de aproape 5.000 de euro lunar.
Medicii ameninţă inclusiv cu demisiile în bloc, dacă doleanţele lor nu vor fi luat în seamă de autorităţi. „Am făcut deja programul protestelor. Vom începe din luna iulie cu acţiuni în judeţe. Vom continua cu astfel de acţiuni şi în luna august, pentru ca mai apoi din luna septembrie să organizăm un marş. Dacă nici aşa nu vom reuşi să ne facem auziţi vom continua în luna octombrie cu activităţi sindicale, pentru ca mai apoi în noiembrie să ne dăm demisia în bloc”, a spus prof. dr. Astărăstoae.
Dincolo de măririle salariale, medicii mai vor deblocarea posturilor din sistemul sanitar, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient.
Câţi bani sunt alocaţi salariilor medicilor din banii de la bugetul alocat Sănătăţii
Bugetul Sănătăţii pe 2013 s-a majorat cu un miliard faţă de cel de anul trecut, dar cu toate astea, salariile medicilor au rămas neschimbate. „Am înţeles că încă este austeritate, dar salariile medicilor rezidenţi se puteau mări, deoarece aceştia au un venit mediu lunar de 200 de euro”, a explicat Astărăstoae.
Bugetul Ministerul Sănătăţii pe anul în curs este de 8,68 miliarde de lei, echivalentul a aproape 2 miliarde de euro, în timp ce anul trecut bugetul alocat a fost de 4,79 miliarde de lei, echivalentul a aproape 1 miliard de euro. Situaţia este neschimbată în ceea ce priveşte banii alocaţi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Atât anul trecut, cât şi anul acesta a fost alocată de la bugetul de stat suma de aproape 4 miliarde de euro.