Cultura

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni”, 27 mai – 02 iunie 2024!

Atelierul de cunoaștere a jocurilor populare din județul Botoșani și Lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani”, autor maestrul-coregraf Mihai Chelărescu, va fi organizat pe parcursul a două zile în cadrul festivalului SMS-Seri Magice Săveni, 2024.
Primul se va desfășura Miercuri, 29 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Havârna la Școala Gimnazială „Ioan Cernat”, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Zorile Havârna”, coordonați de profesor Roberta Carla Mihalciuc, Roboschi Ionel și coregraf Narcis Fediuc, alături de ansamblul folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de instructorul coregraf Alin Chiorescu și ansamblul folcloric „Stejărelul” din comuna Coțușca, coordonați de prof. Violeta Dănilă și prof. Gheorghe Simirad., vor prezenta momente specifice din tradițiile și jocurilor populare din județul Botoșani.
Al doilea atelier se va desfășura Joi, 30 mai a.c.ora 16.00 în Comuna Vlăsinești la Căminul Cultural Sârbi, unde un număr de 40 de copii, elevi și tineri cu vârstele între 6-19 ani, vor beneficia de cele mai eficiente și oportune modalități de valorificare a jocurilor, tradițiilor și datinilor locale și naționale. Ansamblul folcloric „Hora” Vlăsinești, coregraf Alexandru Boaru vor prezenta momente specifice jocurilor populare din județul Botoșani.

Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este un eveniment cultural ajuns la cea de-a treia ediție, organizat de Asociația ARLECHIN Botoșani cu finanțare de la Ministerul Culturii, avănd ca parteneri principali Primăria orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială nr.1 Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani. Proiectul aduce în fața publicului producții teatrale de calitate, care au ca principal scop promovarea artei și atragerea copiilor și tinerilor spre forme de exprimare și de educare prin cultură. Anul acesta, timp de șapte zile, în perioada 27 mai – 02 iunie 2024, publicul de toate vârstele va fi invitat la spectacole de teatru, iar copiii și tinerii la concerte, lansări de carte și ateliere de teatru, educație muzicală, dans-clasic și balet, care dincolo de asigurarea unor modele de succes prin lucrul cu artiști cunoscuți îi antrenează pentru lucrul în echipă și învățare.
Scopul proiectului Festivalul de artă „SMS – Seri Magice Săveni” este de a consolida poziția artelor spectacolului în topul preferințelor tinerilor, copiilor și adulților, precum și de a cultiva dragostea, respectul și prețuirea față de valorile culturale locale/naţionale, prin facilitarea întâlnirii membrilor comunității cu artiști de renume și producții teatrale de valoare. Se pun în valoare patrimoniul și resursele culturale naționale, dar și locale, prin intermediul teatrului și al atelierelor interactive.
Proiectul își propune și promovarea manifestărilor de valoare, dar și dezvoltarea prin cultură a comunității locale, prezentarea elementelor specifice zonei și atragerea turiștilor. Se urmărește realizarea unui dialog între artiști, personalități din domeniul cultural artistic și spectatori care provin din zone slab dezvoltat economic, acolo unde educația culturală în rândul copiilor și tinerilor este limitată.
Prin expunerea la proiecte culturale a tinerei generațiii se contribuie major la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, cu impact pe termen lung și mediu, de dezvoltare a societății din care aceștia fac parte. Proiectul de față are capacitatea de adeveni emblematic pentru Orașul Săveni, satele aparținătoare și comunitățile din vecinătate. În realizarea activităților cuprinse în proiect de anul acesta s-au alăturat organizatorilor, atât instituțiile de învățământ, cât și Primăriile din localitățile: Havârna, Mileanca, Coțușca, Manoleasa și Dângeni. Continuarea proiectului început în 2022 reprezintă un pas înainte spre cultivarea și educarea coerentă a publicului. Gusturile și înclinația spre artă și spectacol se formează de la cea mai tânără vârstă și se cimentează prin bunele practici.
Info: www.arlechinromania.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page