Diverse

Farse de 1 APRILIE: Păcăleli istorice care au băgat oamenii în sperieţi

Farsele de 1 aprilie sunt vechi de când lumea a început să celebreze ziua păcălelilor. Dacă uneori ne supărăm pe prietenii noştri, de-a lungul timpului unele păcăleli au creat chiar isterie în rândul populaţiei.

Una dintre cele mai vechi păcăleli dateaza din 1915, cand, un pilot francez de pe frontul primului Razboi Mondial a survolat tabara germana si a aruncat o incarcatura ce parea a fi o bomba, scrie 9AM.ro.

Soldatii germani au fugit speriati in toate partile, insa, dupa ce au constatat ca nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de “bomba” care, de fapt, era o minge de fotbal insotita de mesajul “Pacaleala de 1 Aprilie!“.

O altă păcăleală gogonată a fost lansată pe 1 aprilie 1962 de un post de televiziune din Suedia, care anunţa că dacă telespectatorii acoperă ecranul TV-ului cu o folie transparenţă de plastic vor putea vedea emisia în culori. Din nefericire pentru mii de telespectatori creduli transmisia în culori nu s-a întâmplat decât după 1970.

In 1982, Daily Mail anunta ca un producator local a vandut 10.000 de sutiene care cauzeaza o problema fara precedent. Incuietorile acestora, fiind din metal, blocheaza semnalul radio-tv atunci cand sunt expuse la caldura corpului uman.

Nimic grav pana aici, dar pe 1 aprilie 1982, cand a fost publicata stirea, toate angajatele laboratoarelor din telecom-ul britanic au fost obligate sa dovedeasca ce sutien poarta la serviciu.

Cotidianul Le Parisien şi-a şocat cititorii în 1986 când a lansat informaţia pe 1 aprilie că Turnul Eiffel urmează să fie demolat.

Internetul se închide între 31 martie şi 2 aprilie, aşa suna o farsă lansată în 1997. Utilizatorii de internet au fostavertizaţi că vor fi aruncate la gunoi (“Trash”) toate căşuţele poştale online nefolosite de multă vreme şi paginile web inactive.

Pământul este invadat de extratereştrii: Romanul SF al lui H. G. Wells prezintă încercarea marţienilor de a coloniza pământul şia fost citit în direct în noaptea de Halloween, în anul 1938, la radio. Moderatorul Orson Welles a difuzat un „jurnal de urgenţă” în care a citit cartea prezentând evenimentele ca pe nişte fapte reale, iar oamenii care ascultau adaptarea radiofonică a textului au crezut că Pământul este invadat de către extratereştri, scrie historia.ro.

Chiar dacă nu se cunoaşte exact când a avut loc putem considera folosirea calului troian de către greci drept cea mai mare păcăleală şi, poate, cea mai fructuoasă.

Legenda spune că grecii, într-un război de lungă durată împotriva locuitorilor din Troia, au construit un cal gigant şi l-au oferit troienilor în semn de pace. După ce aceştia au introdus calul în cetate, din acesta a ieşit o armată de greci care a cucerit Troia. Expresia „calul troian” este folosită, în continuare, de foarte multe ori, la modul figurativ, dar atacul grecilor rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari farse.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page