Local

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani – FOTO

Reacția actorilor, dar și a spectatorilor care au fost, astăzi, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” a fost testată în cadrul unui exercițiu de evacuare în caz de incendiu. Potrivit scenariului, mai multe elemente de decor de pe scena teatrului au luat foc în timpul spectacolului, fiind simulați toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Și pentru că cei mici învață cel mai ușor prin joacă, exercițiul s-a derulat sub forma unei piese de teatru, sub regia Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, a Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani. Din distribuție au făcut parte mascotele ISU Botoșani și ale teatrului, respectiv Pompierul Sam și Vasilache, actorii, dar și câțiva copiii aflați în sală.

Însoțiți de actori, copiii și părinții au ieșit din teatru în momentul în care au auzit alarma de incendiu și au așteptat pe locul de adunare întâlnirea cu pompierii militari și voluntari. Ajunși la fața locului cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, echipajele Detașamentului de Pompieri Botoșani au simulat acțiuni de căutare-salvare și stingere a incendiului.

După încheierea exercițiului, copiii au avut ocazia să urce în autospecialele de intervenţie și au aflat cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Cei mai îndrăzneți au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.

Simularea de astăzi este prima dintre activitățile care vor fi derulate de ISU Botoșani în contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România. Vă reamintim că, pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, în perioada 25 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

La final au primit și materiale aferente campaniilor naţionale: “RISC – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”, „R.I.S.C. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, „RISC. Mai bine previi decât să nu fii!”, “Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău” şi „Nu tremur la cutremur”, cu următoarele cu reguli și măsuri specifice de prevenire a situațiilor de urgență:

§ în caz de incendiu, acasă

– în caz de incendiu, anunţați imediat părinţii sau pe cei din jur. Încercați să ieșiți din casă;

– dacă aveți un telefon în cameră, sunați la 112. Dacă nu aveți această posibilitate, strigați după ajutor;

– ajutați-vă frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

– dacă este mult fum, înaintați în genunchi, deoarece la nivelul podelei puteți respira mai bine;

– nu vă ascundeți în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

– nu vă întoarceți înapoi în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.

 

§ în caz de incendiu, la școală

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare!;

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici cadrele didactice fac prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

 

§ în caz de cutremur, acasă

– nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon;

– adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi

ţineţi-vă bine de aceasta;

– dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete

interior;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

– îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte,

aparate de iluminat.

 

§ în caz de cutremur, la școală

– adăpostiți-vă sub pupitre/bănci și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

 

§ în cazul descoperirii muniției rămase neexplodate

 

– nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

– nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

– nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

– nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

– nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

– nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page