Un eveniment unic în Botoșani a adunat, laolaltă, frați români de pe ambele maluri ale Prutului.
Elevi, profesori, oameni de cultură, simpatizanți, apropiați dar șii locuitori din satul Pererîta, raionul Briceni, Republica Moldova, și de la instituții de învățământ din Chișinău, participă astăzi și mâine la Simpozionul Internațional “Grigore Vieru, poet al Sufletului românesc”.
Aflat la ediția a III-a, evenimentul este organizat cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la nașterea poetului, de Liceul cu Program Sportiv din Botoșani cu scopul promovării, în rândul tinerei generații, a operei și valorii lui Grigore Vieru.
“Am uitat cine suntem, iar Grigore Vieru este și astăzi alătri de noi, de frații săi români, pentru a ne ajuta să nu uităm. Dacă Mihai Eminescu are meritul pionieratului, acela de a fi creat Limba Română, Grigore Vieru are meritul apostolatului, acela de a se păstra Limba Română neștirbită, frumoasă și lină, în ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei, cu care a trebuit să se lupte toata viața. Poezia sa a jucat rolul unui exercițiu de libertate” a menționat în discursul său inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani, Mihaela Huncă.
Manifestarea a fost inițiată de preotul profesor Liviu Botezatu.
“Dacă Dumnezeu ne va ține sănătoși, vom organiza acest simpozion pentru a adduce omagiu poetului în fiecare an. Un preot se îngrijește nu numai de sufletele oamenilor, ci și de ceea ce stimulează sufletul, limba maternă, ăn special. Și cum biserica a fost aproape de neamul românesc, contimnuă și astăzi să păstreze uniattea în râîndul românilor” a declarat preotul Liviu Botezatu.
La unison, participanții l-au așezat pe poetul român Grigore Vieru alături de fratele lui român, poetul Mihai Eminescu.
“ Ne-am adunat aici în numele poetului basarabean care a pus temelia unirii fraților români prin cuvânt , prin poezia sa. A fost primul care a unit prin cuvânt, prin dragoste, prin popor, prin dragostea pentru limbă, dragostea pentru Mihai Eminescu , lucreafărul literaturii noastre. De aceea îl iubim, iar poetul nu moare niciodată! ” a spus Ion Țîpeneac, profesor de limba și literatura română la Gimnaziul Dumitru Matcovschi din Chișinău.
Delegația din Republica Moldova a anunțat că autoritățile locale au început să reabiliteze casa părintească și depun toate eforturile ca în acest an să deschidă, în satul natal al poetului, Muzeul Grigore Vieru.
“Locuiesc în Pererîta și l-am cunoscut pe poet de când eram elevă și apoi au fost multe întâlniri cu poetul, iar una din ele a fost atunci când a lăsat, în cimitirul satului, Copacul Veșniciei. Era tare fericit când întălnea copii care vorbeau foarte bine limba română și îi știau foarte bine opera. L-am găsit aici pe Grigore Vieru, pentru că el este oriunde acolo unde este apreciat. Sincer, mă așteptam la frații noștri să organizeze un eveniment atât de frumos pentru Grigore Vieru, care il aprecia foarte mult pe Mihai Eminescu, pentru că și noi organizăm pentru Luceafărul Poeziei Românești la fiecare 15 ianuarie, e drept, nu în așa măsură. Am găsit aici oameni fru nosși, sufletiști, care apreciază tot ce înseamnă patriotic pentru neam” a spus Valentina Ceban, directorul Gimnaziului Grigore Vieru.
Liceul cu Program Sportiv a primit în dar, de la artistul plastic Constantin Alexa, două opere de artă unicat: două picturi pe lemn, realizate în tehnica similară icoanelor, în care sunt reprezentați cei doi poeți români: Mihai Eminescu și Grigore Vieru.
“Așa i-am văzut eu. Pentru mine amândoi sunt niște icoane ale sufletului. La Eminescu am făcut o idee de aură, așa cum se face la orice icoană, e un mod de a gândi despre cei doi.” a mărturisit pictorul.
O altă noutate absolută, a constituit-o prezentarea celei mai recente lucrări referitoare la opera și viața lui Grigore Vieru. Scriitoarea Lucia Olaru Nenati a arătat publicului cartea “Incripție pe stâlpul porții”, care va fi scoasă în ediție limitată.
“Este o carte mare, cât un ceaslov. Este realizată de Societatea Culturală Regal D’Art din fonduri proprii. Este pe jumătate realizată, are în copertă elemente de metaloplastie și va conține totalitatea operei poetice a lui Grigore Vieru, organizată tematic, împăreună cu dedicații, amintiri, însemnări, impresii, critică despre el și un interviu imaginar, în care răspunsurile la întrebările autorului (nr. notarul Lili Bobu) sunt fragmente din opera sau discursul lui înregistrat pentru memorie. Cartea este o operă de artă, somptuoasă, cu un aer regal, pe măsura celui care o inspiră. ” a spus scriitoarea Lucia Olaru Nenati.
În inncinta Liceului sunt deschis expoziții de desene, fotografice și de numismatică legate de marele poet.
Participanții au asistat la momente artistice oferite de elevi, și-au evocat amintirile pe care le-au trăit împrună cu Grigore Vieru și au primit plachete aniversare și diplome de participare.
Bravo organizatorilor!! Un pas important pentru a imbunatati cultura elevilor si nu numai.
Bravo!!Tineti-o tot asa. Botosaniul are cu ce se mandri.