Un festival-scop care energizează Nordul
Sub sloganul „Rădăcinile cresc”, joi 6 august a debutat a doua ediție a Zilelor Nordului, cu manifestări simultane la Darabani și Mihăileni. Festivalul îi poartă pe participanții săi, mii de botoșăneni și sute de turiști din România și din țările învecinate, prin mai multe locuri de poveste din nordul Moldovei, propunându-le nu mai puțin de 50 de evenimente culturale.
„Vrem să arătăm lumii cât de frumos e Nordul Moldovei, cât de frumoși sunt oamenii săi și ce lucruri frumoase se pot face aici. Și pentru noi, cei care trăim aici sau suntem, pur și simplu, legați sufletește de această regiune, e important să ne amintim din când în când aceste lucruri. În acest fel Nordul va fi nu numai locul în care ne-am născut, ci și locul în care să vrem să trăim. Când mai mulți tineri din Botoșani, Suceava, Iași, Cernăuți și Chișinău vor vrea, în loc să plece cât mai departe, să-și aducă ei înșiși contribuția la dezvoltarea regiunii, atunci misiunea pe care ne-am asumat-o la Asociația Nord va fi îndeplinită”, declară Ștefan Teișanu, președintele asociației organizatoare a festivalului.
În acest an organizatorii Zilelor Nordului și-au propus să continue munca de salvare și reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeului Nordului de la Darabani și să aducă 500 de turiști la festival. Oferta culturală a celor patru zile ale Nordului e variată și densă, cuprinzând 20 de concerte în Poiana Teioasa, în curtea Conacului Balș din Darabani, în curțile caselor Enescu din Liveni și Mihăileni și în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, 10 ateliere pentru tineri, pe teme variate, de la fotografie la management de proiect și de la scriere creativă la programare, precum și numeroase spectacole de teatru, proiecții de film, spectacole de muzică populară și clasică, lansări de carte, excursii și expoziții de pictură și fotografie.
Pensiunile din Darabani sunt pline, iar campingul festivalul poate găzdui până la două sute de corturi. Toate informațiile pentru turiști se găsesc pe www.zilelenordului.ro/info.
O academie de muzică la Mihăileni și un muzeu la Darabani
În acest an, festivalul Zilele Nordului și-a direcționat tradiționala campanie de strângere de fonduri către sprijinirea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeului Nordului de la Darabani.
„Am reușit deja să atragem donații de aproape 5000 de euro, dublu față de anul trecut. Parte din donații sunt în materiale de construcții sau în produse finite: compania Cemacon oferă o cantitate importantă de materiale de construcții pentru Casa Enescu, alți sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au făcut donații în bani pentru cele două proiecte”, declară Alex Teioșanu, co-fondator al Asociației Nord și al festivalului.
Pentru strângerea de fonduri organizatorii au apelat la o modalitate inedită: același Alex Teioșanu, vicepreședinte al Nord, a participat la Maratonul Internațional de la Paris, cea mai importantă cursă europeană de profil, alergând pentru Casa Enescu și pentru Muzeul Nordului și invitându-i pe doritori să susțină cele două proiecte prin donații simbolice, în bani, pentru fiecare kilometru al cursei.
Proiectul Casei Enescu de la Mihăileni, inițiat acum câțiva ani de către Societatea Internațională „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio, își propune salvarea casei în care marele compozitor și-a petrecut parte din verile copilăriei și trasformarea ei într-o academie de muzică.
În același timp, continuă lucrările de amenajare a Muzeului Nordului, înființat anul trecut la Darabani, la etajul vechiului Conac Balș din localitate, de către Asociația Nord, colecționarul Dumitru Haha și Primăria orașului Darabani. „Sunt peste 1000 de exponate aici, organizate în colecții de istorie a Nordului, de etnografie, de istorie militară, de carte și documente. În acest an am reușit să îmbunătățim semnificativ infrastructura muzeului, mulțumită eforturilor Primăriei și ale Asociației Nord”, aflăm de la Dumitru Haha, custodele muzeului și unul dintre fondatorii săi.
Evenimente recomandate la Zilele Nordului
Festivalul a debutat cu evenimentele „Pe urmele lui Enescu” la Mihăileni, Liveni și Darabani, unde cvartetul Nuages au susținut trei concerte speciale în aceeași zi. Tot joi au avut loc, la Darabani, concertul Fanfarei Zece Prăjini în Parcul Central, vernisajul expoziției „Bucovina, tărâm de poveste”, semnată de Sorin Onișor și Dorin Sveduneac, la Muzeul Nordului și prima prezentare în Moldova a Duke of Edinburgh’s International Award, programul de dezvoltare a tinerilor inițiat de Familia Regală Britanică și patronat în România de către ASR Principesa Margareta.
Ziua de vineri aduce la Darabani ateliere pentru tineri, primele filme la cinematograful Făclia după 20 de ani de la ultima proiecție, un spectacol de teatru al trupei Create.Act.Enjoy, o multiplă lansare de carte sub semnătura istoricului Gică Manole, excursii la Casa Sf. Ioan Iacob Hozevitul și Poiana celor Patru Stejari, precum și primele concerte ale ediției în Poiana Teioasa, unde urcă pe scenă trupele ROA, The Kryptonite Sparks, Nightmarion și Amalgam.
Sâmbătă festivalul aduce lansarea antologiei de autor Victor Teișanu, în prezența a mai multor academicieni, scriitori și critici literari din regiune, noi ateliere pentru tineri, noi proiecții de film, vizite la Casa Enescu de la Liveni și la biserica din Hilișeu-Crișan – singura din lume care este atât ortodoxă, cât și catolică -, o expoziție grafică semnată de un tânăr în vârstă de zece ani, un vernisaj al Retrospectivei cromatice outdoor a Școlii Populare de Arte din Botoșani, precum și noi concerte în Poiană: Gândul Mâței, Basska, Jazzybirds și Inside.
Duminică e Ziua Orașului Darabani la Zilele Nordului. Împreună cu Primăria și Consiliul Local din localitate, organizatorii au pregătit o vânătoare de comori, mai multe expoziții ale artiștilor dărăbăneni, precum și spectacolul „Hora de la Darabani”, cu participarea mai multor orchestre și artiști din România și regiunea Cernăuți. Ziua și festivalul se încheie cu mult așteptatele concerte Șuie Paparude, Haydamaky (Ucraina) și Les Ex.
Despre Zilele Nordului și Asociația Nord
Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).
Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.
Mai multe informații pe www.nordul.ro și www.zilelenordului.ro.