Amplă desfășurare de forțe astăzi, la Vorona, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a desfășurat un exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea efectelor unor situaţii de urgenţă cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp.
Zeci de angajați din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Suceava şi Iaşi,Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, UPU – SMURD Regional Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Silvice Botoşani, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Botoşani şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vorona au intervenit în 4 situații tactice simulate în baza unor scenarii la care au asistat toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și primarul comunei Vorona.
Exercițiul a început în Poiana Mănăstirii Vorona, acolo unde a fost simulate un accident rutier deosebit de grav, soldat cu 30 de victime, pasageri în patru autoturisme şi un microbuz de transport interjudeţean.
Acesta a fost urmat de o misiune de asanare a muniţiei neexplodate, de un accident chimic urmat de o decontaminare- efectuată cu sprijinul colegilor de la ISU Suceava, un incendiu de pădure, o acţiune de căutare a unor persoane rătăcite în pădure precum şi o misiune de salvare a unor persoane căzute în iazul Mănăstirii Vorona, cu ajutorul scafandrilor.
Scopul exerciţiului este de pregătire a forţelor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi organizarea cooperării cu toate forţele participante din judeţ şi cu forţe şi mijloace profesioniste din judeţele limitrofe.
“Este foarte important pentru noi. Va trebui să analizăm fiecare etapă înparte, mai ales pentru că au fost angrenate forțe regionale de la Inspectoratele pentru Sitiații de Urgență din Botoșani, Iași și Suceava plus toate instituțiile din Botoșani cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență. Au fost 5 elemente de scenariu diferite și care implică lucrul în comun. Aceste proceduri de lucru în comun le-am verificat pe timpul exercițiului. Vom lua decizii în ceea ce privește îmbunătățirea planului roșu de intervenție, recunoașterea raionului pe care îl avem în responsabilitate și de aceea acest exercițiu este extrem de important pentru noi!” a declarat col. Radu Anton, comandantul ISU Botoșani.
Acțiunile s-au desfășurat timp de două ore și au implicat toată tehnica din dotare.