Sute de botoşăneni au sărbătorit astăzi Ziua Naţională în centrul Istoric al municipiului, unde autorităţile au organizat un ceremonial religios şi militar.
Acesta a fost urmat de un program de cântece patriotice, interpretat de elevii seminarului Teologic “Sfântul Gheorghe” din Botoşani, dar şi de depuneri de coroane la monumentul eroilor.
În alocuţiunile lor, autoritatile au făcut apel la unitate şi devotament pentru ţară.
“Se împlinesc astăzi 97 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918 care, în entuziasmul celor 100 000 de participanţi, a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, act istoric ce a consfinţit formarea statului naţional unitar român.
De 97 de ani încoace, această istorică realizare, la baza căreia au stat lupta şi fapta, credinţa şi speranţa, sacrificiul şi devotamentul înaintaşilor noştri, oameni simpli, conducători politici, cărturari, a căpătat valoarea unui tezaur, pe care naţiunea română şi l-a transmis din generaţie în generaţie.
Desăvârşirea formării statului naţional român a fost salutată şi de botoşăneni, a căror contribuţie umană şi materială la realizarea acestui act istoric a fost deosebită. Ne face plăcere să readucem în amintire cele scrise într-unul dintre ziarele care apăreau la Botoşani, în decembrie 1918 : „După Basarabia a venit Bucovina şi după aceasta Transilvania. Toate trei surorile s-au strâns la sânul mamei şi ea le ocroteşte cu drag, iar noi, cei care am trăit acest moment, noi suntem generaţia cea mai fericită a neamului românesc”.
Vom putea să ne îndeplinim această promisiune prin faptele noastre, prin eforturile tuturor de a fi mai buni, de a depăşi divergenţele care ne separă şi a ne da mâna în realizarea reformelor structurale de care depinde dezvoltarea ţării, de eliminare a decalajelor dintre diferitele zone ale României, de ridicare a standardului de viaţă al locuitorilor, de a oferi cetăţenilor liniştea şi siguranţa existenţei zilnice.
De aici, de la Botoşani, oraşul care prin ostaşii săi şi prin minţile luminate pe care le-a dat ţării, şi-a adus o contribuţie remarcabilă la realizarea statului naţional unitar, aducem un pios omagiu tuturor celor care au realizat măreţul act de la 1decembrie 1918 şi ne angajăm că vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru ca România să se ridice la înălţimea speranţelor lor. La mulţi ani, România! ” a fost discursul primarului Ovidiu Portariuc.
“Trăim într-o ţară invidiată de mulţi pentru frumuseţea şi bogăţiile sale. Şi din acest motiv suntem un stat care şi-a plătit scump unitatea, suveranitatea şi independenţa. Foarte multe vieţi au fost sacrificate de-a lungul istoriei pentru fiecare pas făcut de acest popor, în încercările sale de a-şi regăsi locul pe mapamond. Pentru ca astăzi să putem spune că România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic sunt valori supreme.
Ziua Naţională a României trebuie să fie, aşadar, o zi de bucurie şi respect. O zi de aducere aminte a celor care au făcut posibil acest prezent, o retrăire a bucuriei pe care au simţit-o cei peste 100.000 de români ajunşi la Alba Iulia în urmă cu 97 de ani. Urmaşii dacilor se regăseau atunci, din nou, uniţi în acelaşi teritoriu, într-o ţară ce avea 71 de judeţe.
Astăzi nu mai sunt 71, dar asta nu înseamnă că ne respectăm mai puţin. Românii fac performanţă în toate domeniile şi sunt convins că inima fiecăruia dintre noi tresaltă de bucurie şi de mândrie atunci când tricolorul românesc înregistrează o nouă victorie.
Dragi botoşăneni, progresul acestei naţii nu depinde doar de vârfuri, ci de fiecare dintre noi. Respectându-ne obligaţiile şi responsabilităţile ne putem găsi echilibrul, îi protejăm pe cei de lângă noi, le asigurăm copiilor şi nepoţilor noştri o ţară mai frumoasă şi mai sigură.
Vă invit aşadar la bună înţelegere, la raţiune şi echilibru, vă urez să fiţi sănătoşi şi puternici, să vă bucuraţi de fiecare clipă alături de cei dragi şi să ne rugăm lui Dumnezeu pentru pacea şi prosperitatea poporului român. La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani români!” a fost mesajul prefectului Costică Macaleţi.
Botoşănenii au purtat steguleţe în mâini sau panglici tricolore în piept si au asistat la o defilare a garzii de onoare in centrul vechi, acolo unde la finalul manifestărilor reprezentanţii Primăriei au împărţit 1.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.
De la ora 16.00, Consiliul Judeţean organizează spectacole de muzică populară și patriotică ce se vor desfăşura în Piața Revoluției.
Programul artistic care va dura aproximativ o oră va fi susținut de Școala Populară de Arte și Meserii Botoșani și Orchestra Rapsozii Botoșanilor.
De la ora 17.00 este programată retragerea cu torțe pe traseul str. Cuza-Vodă – str. Marchian – Bd. M. Eminescu – Pietonalul Unirii – Piața Revoluției.
Plutonul de militari care va purta torțele va fi însoțit pe tot traseul de o fanfară care va interpreta cântece patriotice.