EVENIMENT | Băsescu, Iliescu şi Constantinescu au sărbătorit împreună 10 ani de la invitarea României în NATO
Traian Băsescu şi foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, au participat miercuri, la Palatul Cotroceni, la ceremonia care a marcat 10 ani de la invitarea României de a adera la NATO. La ceremonie a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Traian Basescu i-a felicitat pe foştii preşedinţi pentru meritele acestora în procesul de aderare a României la NATO, subliniind că, în cei 10 ani, România şi-a definit un profil strategic.
„În cei 10 ani scurşi de la momentul invitării, România şi-a definit un profil strategic: participarea semnificativă la operaţiile Alianţei (ISAF, KFOR, Active Endeavour, Operatiunea din Libia), rolul de promotor al procesului de extindere a NATO; contribuţia activă la dezvoltările conceptuale legate de rolul NATO – materializate în adoptarea noului concept strategic al NATO în 2010; participare activă la definirea rolului NATO în combaterea noilor ameninţări, precum cyberterorism; definirea şi implementarea în sistemul antirachetă“, a explicat Traian Băsescu.
Iliescu, Constantinescu şi Băsescu, prima poză împreună după trei ani
Şeful statului a mai afirmat că procesul de extindere este un element definitoriu al „noului NATO“, o organizaţie care a parcurs un profund proces de schimbare.În finalul discursului său, Băsescu a mai spus că apărarea antirachetă, din care o parte este amplasată pe teritoriul României, parteneriatul strategic cu SUA, sunt tot atâtea atuuri pentru a creşte securitatea României.
Iliescu: A rămas în memorie apariţia curcubeului
Ion Iliescu şi-a amintit acel moment, precizând că era o zi ploioasă şi i-a rămas în memorie apariţia curcubeului. „Ne-am bucurat de înţelegere, de sprijin în relaţiile noastre cu structurile conducătoare ale NATO şi SUA. Reuniunea de la Praga, care a consemnat intrarea noastră în NATO, a fost un moment solemn. Am participat acolo cu Năstase, cu Geoană, cu Ioan Mircea Paşcu. A rămas în memorie apariţia curcubeului, într-o zi ploioasă. Când am fost la Casa Albă, am văzut poza cu curcubeul de la Bucureşti, care a marcat intrarea noastră în NATO“, a afirmat Ion Iliescu.
La rândul său, ambasadorul SUA a precizat că rolul României ca aliat al SUA a fost consolidat de relaţia dintre trupele celor două ţări la nivel personal. „Trupele române şi americane sunt ca fraţii şi surorile. Am fost impresionat nu numai de competenţa şi angajamentul trupelor, ci şi de cât de bine lucrează cu ale noastre. Suntem recunoscători pentru rolul constructiv al României ca partener bilateral. Acest parteneriat va deveni o piatra de temelie a scutului european antiracheta al NATO“, a precizat Gitenstein.
Summitul NATO de la Praga, desfăşurat pe 21 şi 22 noiembrie 2002, a însemnat un pas important în evoluţia celei mai puternice organizaţii de apărare colectivă din istorie. Participarea României la operaţiuni de menţinere a păcii şi de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani şi Afganistan şi angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO, scrie Agerpres
(sursa : www.adevarul.ro)