70 de ani de bucurii pământene, 50 de ani de la debutul în lumea teatrului și 40 de ani de creație în filmul românesc. 3 evenimente extrem de importante sunt sărbătorite, în aceste zile, la Botoșani, locul în care s-a născut și a trăit Alexa Visarion, un mare regizor și scenarist de teatru și film contemporan.
Marele regizor a pregătit, pentru publicul prezent, scurte secvențe din filmul “Alexa Visarion – Magia teatrului și filmului” – producție TVR, dar și o prezentare a celui mai recent volum de carte “Împotriva uitării”, semnat de Alexa Visarion, și prezentat de criticul ieșean Călin Ciobotari.
“Actul acesta de remomorare nu îl poate face oricine. Alexa Visarion este de părere că există un timp valabil, care scapă perisabilului. Un timp care rămâne același, valid, numai în momentul în care este generat de artă. Arta noastră generează timp. (…) Este un excelent portretist. Mi se par foarte utile aceste rememorări.(…) E o carte despre întrebările fundamentale. Pentru că Alexa Visarion, ca și Peter Brook, este un adept al întrebării. Fiecare dintre paginile acestei cărți reprezintă o contribuție la aceste întrebări fundamentale. Cine sunt eu, cine ești tu în teatru? Cine suntem noi în această sală, încotro ne îndreptăm în interiorul teatrului? Care este rostul Teatrului? ” a apreciat Călin Ciobotari.
Singurul regizor român care a montat la Teatrul de Artă din Moscova a fost director al Teatrului botoșănean, motiv pentru care autoritățile locale și comunitatea locală i-au înmânat “Diploma de excelență” și titlul “Director de onoare al Teatrului Mihai Eminescu.”
“În semn de prețuire pentru slujirea îndelungată a teatrului și filmului românesc, pentru meritele de a fi clădit generații de actori și regizori, în calitate de profesor universitar, pentru serviciile aduse culturii române în străinătate, comunitatea botoșăneană acordă domnului Alexa Visarion Titlul de Director de onoare al Teatrului Mihai Eminescu Botoșani”.
“Acest director de onoare înseamnă în primul rând dragoste față de teatru, înseamnă puterea de a crede în continuare în teatru, folosind întrebările, dar folosind și un anumit tip de investigație. Acest director de onoare înseamnă dragoste pentru ce se întâmplă în momentul de față în Teatrul Mihai Eminescu, vorbesc ca repertoriu, ca trupă, ca direcție privind șansa teatrului de a fi viu. Și mai înseamnă că acest director de onoare mă aduce alături de prietenii mei, de foștii mei colegi, de foștii mei profesori și îmi dă putere să cred că nu a fost degeaba”, a spus regizorul Visarion Alexa.
În plus, viceprimarul Marian Murariu a înmânat, din partea administrației locale, pe lângă diploma de excelență, și un set de volume de poezie, semnate de laureații Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu”, premiu ce se acordă la Botoșani.
Marea dorință a regizorului, exprimată public, a fost aceea ca primul spectacol pus în scena teatrului reabilitat să îi aparțină, iar acest lucru să se întâmple cât mai repede.
Astăzi și mâine, regizorul va fi sărbătorit în comuna natală, Bălușeni, în căminul cultural care îi poartă numele, cu spectacole de teatru, expoziții de grafică si concerte de fanfară.
Vineri, 29 septembrie, la ora 12.00, la Bălușeni actorii Teatrului Mihai Eminescu vor prezenta spectacolul “Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, de I.L.Caragiale. Același spațiu va găzdui vernisajul expoziției “Constantin Draxin – un artist” – prezentată de scriitorul Gellu Dorian.
Evenimentul “Alexa Visarion – 70 ” continuă sâmbătă, 30 septembrie.
De la ora 12.00, tot la Căminul Cultural “Alexa Visarion” din Bălușeni se va desfășura un dialog cu Alexa Visarion, pe seama cărții “Împotriva uitării”, urmat de acordarea Diplomei de excelență familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, prima Nuntă de aur sărbătorită fiind cea a familiei Veronica și Visarion Alexa.
Evenimentul “Alexa Visarion – 70 ” se va încheia cu un concert susținut de Fanfara Cordăreni.