Sute de interpreți și dansatori populari din Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brașov, Cluj, Iaşi, Maramureş, Mureș, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, dar și din Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Republica Moldova, evoluează în acest week-end pe scena Festivalului Internaţional de muzică populară „Mugurelul” din Dorohoi.
Parcul Brazi a devenit neîncăpător pentru publicul numeros care a venit, ca în fiecare an, să admire tinerele talente prezente la aceste eveniment, care, timp de două zile, au susținut un adevărat maraton muzical.
“Suntem din Ploiești-Prahova, este prima noastră participare, și sperăm să arătăm tot ceea ce știm! Eu dansez de 9 ani…Facem ceea ce ne place și asta este tot ceea ce contează!”
“Suntem din Rogojești, dansez de 3 ani, însă ansamblul în care evoluez eu a fost înființat acum 2 ani. Suntem puțini dar buni!”
“Venim din Câmpia Turzii, județul Cluj, suntem 24 de elevi și dansăm. Ne place aici, Moldova este frumoasă, organizarea Festivalului este foarte bună! Am 16 ani și sunt în ansamblu de 5 ani. Îmi place costumul, îmi place muzica și folclorul. Muzica ne unește, chiar dacă e diferită de la o zonă la alta.”
“Venim din Ljubljana, Slovenia, ne reprezentăm țara prin cântec și dans. Ansamblul nostru este prezent aici cu 24 de artiști. Grupul nostru are o vechime de 3 ani, dar ansamblul în sine a fost constituit în urmă cu 15 ani. Sperăm să plecăm acasă cu premii!
Este o diferență între folclorul nostru și cel românesc. În primul rând instrumentele diferă, iar noi dansăm în cuplu, iar aici e altfel. Îmi place la folclorul românesc că este foarte ritmat și este diferit.”
“Mulțumesc copiilor care au venit în Dorohoi din diferite zone ale țării, dinafara țării, care au înveselit orașul și l-au înfrumusețat prin tinerețea, bucuria și culorile costumelor lor și le urez succes în această competiție! Aici, la Dorohoi, s-a întâmplat o minune, iar această minune se numește MUGURELUL! Este o minune înfăptuită de profesorul Marcel Dupu, care dăinuie de mult timp și sper să fie posibilă an de an și să aducă la Dorohoi ambasadori ai cântecului autentic de peste tot din lume!” a spus în cuvântul de deschidere primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.
Grupurile de interpreți și dansatori au făcut, astăzi, o adevărată paradă a portului popular pe străzile municipiului Dorohoi, care s-a terminat în parcul Brazi, acolo unde spectacolul se va desfășura până seara târziu.
Ineditul acestei manifestări este tocmai faptul că acompaniamentul invitaţilor speciali și al concurenților individuali este asigurat de Orchestra de copii şi tineri „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, sub conducerea muzicală a profesorului Marcel Dupu, inițiatorul și principalul organizator al evenimentului.
“Ansamblul Mugurelul a devenit în timp una din prețioasele cărți de vizită nu numai a Dorohoiului, a Botoșaniului, dar și a țării, pentru că ne reprezintă cu mândrie și la concursurilor internaționale. Îi felicităm, îi admirăm pentru perseverența, ambiția cu care păstrează tradițiile roâmnești, folclorul românesc. Domnul profesor Dupu cred că are o baghetă magică prin care cu acești copii minunați păstrează folclorul românesc neîntinat!” a declarat prof Mihaela Huncă, inspectorul general al IȘJ Botoșani.
În această a XI-a ediție sunt acordate diplome şi trofee la cele patru categorii de vârstă (7-10 ani, 11-12 ani, 13-14 ani şi 15-18 ani), la secţiunile: solişti vocali, solişti instrumentişti, formaţii instrumentale, grupuri vocale, formaţii de dansuri şi ansambluri folclorice.
“Recomand juriului să fie bun și drept! Vreau să felicit organizatorii, Inspectoratul Școlar, Primăria, Clubul Copiilor și în special pe dl. profesor dirijor Marcel Dupu, sufletul Festivalului, care este un om excepțional!” a spus prefectul Costică Macaleți.
Juriul festivalului este alcătuit din:
-Preşedinte de onoare: Prof. Mihaela Huncă, Inspector Şcolar General, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Preşedintele juriului: Maestrul Ioan Cobâlă – dirijor, folclorist, Vicepreşedinte: Maestrul George Sîrbu – coordonator al Ansamblului folcloric “Balada” Suceava; Prof. Dr. Nicolae Tomescu – redactor șef, Radio Iaşi, Horia Gumeni – producător executiv TVR Iaşi, realizatorul emisiunii „Cântec şi poveste”; Prof. Laurenţiu Ursache – redactor Tele Moldova; Cornelia Ciobanu – director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani; Prof. Dr. Vasile Bebeşelea – etnograf şi folclorist din Sibiu; Prof. Petru Costache – Şcoala Populară de Arte Suceava – clasa Canto popular ; As. Univ. Prof. Dr. Florin Fodor – Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi şi administrator S.C. Fly Music Suceava ; Valentin Rău – maestru coregraf, director Casa de Cultură a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botoşani; Prof. Mișu Blanaru – Israel; Prof. Univ. Ivan Derda – Universitatea Națională ”Yuriy Fedkovych” Cernăuți, Ucraina; Prof. Marcel Dupu – director la Palatul Copiilor Botoşani, coordonator al Orchestrei „Mugurelul” şi directorul festivalului; Petronela Rusu – invitat special.
Invitaţi speciali ai Festivalului sunt: Petronela Rusu (Orchestra profesionistă „Rapsozii botoșanilor”), Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoşani (instructor ec. Valentin Rău) şi Ansamblul folcloric „Cordăreanca”, din comuna Cordăreni, judeţul Botoşani (instructori Mirela și Cristian Dumitraş).
„Cu această ocazie, astăzi au fost lansate Monografia „Orchestra Mugurelul a Clubului Copiilor Dorohoi-30 de ani de cultură, creație și folclor” și al doilea Album video editat de TVR Iași care conține filmul concertului aniversar „Orchestra Mugurelul-30 de ani de activitate neintreruptă”. a spus prof. Marcel Dupu, directorul festivalului.
“Pentru noi e o mare bucurie să putem susține un festival care are o tentă unică, în acre tinerii soliști sunt acompaniați de o orchestră alcătuită din copii și tineri. Sună foarte bine, au rezultate foarte bune, am fost alături de ei și când au împlinit 30 de ani de la înființarea ansamblului și 10 ani de Festival-concurs. Am lansat astăzi un dublu DVD sub sigla TVR Iași marca “Cântec și poveste” cu două producții special realizate cu prilejul aniversării de 30 de ani ” a declarat Horia Gumeni, producător executiv TVR Iaşi
”O caracteristică inedită a festivalului este diversitatea ansamblurilor participante din toate zonele folclorice ale României, cât şi din străinătate, prin varietatea costumelor populare, a repertoriului şi a dialectelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor diferite de la o zonă la alta, de la o ţară la alta.” a declarat Irina-Maria Miron, director al Clubului Copiilor Dorohoi.