Important

EVENIMENT | 175 de ani de la înființarea Companiei de Pompieri Botoșani. FOTO!

 “Împlinesc 80 de ani. Am fost inspector și am ieșit la pensie ca Șef de Stat Major. Sunt din 1955 în județul Botoșani și am lucrat numai aici 40 de ani. Mi-a plăcut meseria și de aceea mi s-a părut ușor. Dar au fost și greutăți. Eram doar 10% față de personalul de acum. Am prins perioade grele din multe puncte de vedere. Tehnica era mult mai joasă decât este acum, cu performanțe reduse. Acum e mai bine, însă munca nu e mai ușoară. Era mai ușoară înainte. Atunci lucram numai pentru intervenții la incendii, calamități, inundații… Acum dacă iese leul din cușcă cheamă pompierii, dacă a a ieșit șarpele, dacă a căzut calul în canal… cheamă pompierii!a mărturisit colonelul în retragere Mârzac Neculai.

“Eu am 85 de ani. Am participat la înființarea Apărărea civile în Botoșani. A fost și frumos și greu, dar eram tineri, iar tinerețea învinge tot! Am făcut adăposturi, am montat sirene, am pregătit populația pentru calamități, pentru cutremure… Sunt și acum adăposturile și sirenele.. dar sper că se întreținute. Se făceau exerciții înainte, se pregătea populația mai mult, participau și tineretul și oamenii mai bătrâni. Acum nu se mai face la fel… Tinerii care au îmbrăcat uniforma de pompier trebuie să fie serioși și să își iubească țara! ” a declarat colonelul în retragere Bernard Chiricheș.

Sunt mărturiile unora dintre cei mai vârstnici pompieri din județul Botoșani, o parte din cei care au ales să pună viața altora înaintea propriilor vieți, îmbrăcând uniforma de pompier și pornind în lupta cu flăcările cu un furtun cu apă și cu Dumnezeu alături.

Pompierii botoşăneni împlinesc 175 ani de când veghează la siguranţa comunităţii, fiind un reper al curajului, spiritului de sacrificiu şi devotamentului pentru oameni.

În anul 1840, la Botoşani s-a înfiinţat prima structură militară de pompieri, după modelul celei din Iaşi. De atunci, dezastrele generate de natura dezlăţuită ori inconştienţa umană i-au găsit, de fiecare dată la datorie.

Tot acolo, unii dintre eroii anonimi ai luptei cu stihiile naturii sau umane şi-au dat viaţa pentru semenii lor.

Peste 17 decenii de tradiţie militară conferă pompierilor din Ţinutul Botoşanilor două elemente cheie pentru înfăptuirea oricărui lucru durabil: curaj şi devotament.

“Trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naşte din el”, spunea Anatole France. Pompierii botoşăneni îşi cunosc trecutul şi îşi onorează înaintaşii.

De la prima formaţiune militară, „Comandă de Foc”, înfiinţată în 1840, pompierii botoşăneni au străbătut, generaţii la rând, un drum marcat de sacrificiu până la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, unitate modernă care veghează ca viaţa şi avutul semenilor să fie în siguranţă.

Au crescut, de la o unitate de pompieri alcătuită din 40 de cadre (respectiv un ofiţer, trei subofiţeri, un toboşar şi 35 soldaţi pompieri) şi 20 de cai, o scară mare, o perdea de pâslă (pentru înăbuşit focul), două tulumbe, şapte sacale, şapte ciubere, 14 cofe, 20 de topoare şi 20 de căngi, la o puternică entitate, cu de zece ori mai multe cadre şi peste 100 mijloace tehnice de intervenţie, de astăzi.

Au cunoscut, în evoluţia lor ca instituţie, schimbări permanente din punct de vedere organizatoric, aflându-se, pentru perioade lungi de timp, în subordinea Ministerului de Război, a Ministerului Apărării Naţionale, iar apoi la Ministerul Afacerilor Interne.

De la “marele foc din iunie 1887”, ultimul incendiu devastator din istoria Botoşaniului, până în prezent, pompierii botoşăneni au marcat trecutul cu fapte de bravură, intrate în memoria colectivă. Au acţionat, neîntrerupt, pentru stingerea incendiilor, salvarea semenilor din faţa naturii dezlănţuite sau dinaccidente, explozii, avarii, alunecări şi prăbuşiri de teren, de sub apă sau din pământ.

Împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare de pompieri din Botoşani a fost marcată joi seară printr-o “Gală a pompierilor botoşăneni”, eveniment găzduit Teatrul Mihai Eminescu în sediul de la Casa de Cultură a Tineretului.

Profesorul Ștefan Cervatiuc a evocat cele două mari momente din istoria orașului Botoșani: incendiile care au mistuit Centrul Vechi și unde pompierii au fost adevărați eroi.

În același cadru, profesorul Vasile Coțofrei a readus în atenție volumul la care a lucrat împreună cu fiica sa, Oana-Maria Rotaru “Ape dezlănțuite la Dorohoi”- carte în care este descris dezastrul provocat de inundațiile din 2010.

” Pompierii sunt oamenii faptelor ! Un pompier când vine acasă și spune că a avut o zi grea, nu se referă la cămașa șifonată sau la pata de capuccino de pe cravată. Uneori nici după 5 dușuri, mirosul de plastic ars sau de cadavru nu iese din porii pielii. E o meserie dură, grea, pentru care îți trebuie o motivație!” a declarat col. Radu Anton, comandantul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Botoșani.

Au fost prezenți o parte a angajaților ISU, familiile acestora și câteva dintre numeroasele autorități locale invitate la eveniment: prefectul Costică Macaleți, subprefectul Gelu Țigănucă, administratorul public al județuluiRadu Judele, Răzvan Rotaru, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Daniel Chira, șeful Poliției de Frontieră și Mihai Platon, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții.

” Evenimentul din 20011, în care au căzut turnurile gemene de la New York, a avut ca actori pompieri de naționalitate română, ceea ce e un lucru nemaipomenit! Unii au căzut la datorie… voi plecați de acasă și după intervenții fie vă întoarceți cu probleme de sănătate, fie sunteți martorii unor necazuri… Lucrez foarte aproape cu ISU începând de la cărat apă cu cisternele pentru animale, la intervenții la accidente chimice, inundații și mai ales la foc acționați primii! de aceea trebuie ca Guvernanții să aibă grijă de voi și să cuantifice activitatea voastră în mod real. Personal am beneficiat de serviciile SMURD și nu am cuvinte! Sunteți grozavi! De asta vă iubesc eu pe voi! Sunteți cei mai buni!” a declarat, cu emoție, prefectul județului, Costică Macaleți.

Cu această ocazie, autorități locale, județene, reprezentații instituțiilor statului cu care ISU are o strânsă colaborare, instituțiile mass-media, foști și actuali angajați au primit diplome și plachete aniversare. Pompierii care s-au remarcat în întrecerile sportive (de pescuit și fotbal) desfășurate cu prilejul zilei Pompierului au fost premiați, la rândul lor, cu diplome și cupe.

De ziua lor, pompierii au primit în dar momente artistice oferite de copiii unora dintre colegi

Duminică, 13 septembrie, la ora 10.00, de Ziua Pompierilor din România, la sediul inspectoratului va avea loc un ceremonial militar.

ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (1) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (2) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (3) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (4) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (5) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (6) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (7) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (9) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (10) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (11) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (12) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (13) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (14) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (15) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (17) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (19) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (20) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (22) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (23) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (24) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (25) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (27) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (28) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (29) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (30) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (31) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (32) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (34) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (35) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (38) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (40) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (41) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (42) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (43) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (45) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (46) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (47) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (48) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (49) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (50) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (51) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (52) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (53) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (54) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (57) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (58) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (59) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (60) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (61) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (62) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (63) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (64) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (65) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (66) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (71) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (72) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (73) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (74) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (75) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (76) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (77) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (78) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (80) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (83) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (85) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (86) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (87) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (89) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (90) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (91) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (92) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (93) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (94) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (95) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (97) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (98) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (103) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (110) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (111) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (112) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (113) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (117) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (118) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (119) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (120) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (122) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (123) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (124) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (125) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (126) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (127) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (128) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (130) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (131) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (132) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (133) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (134) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (135) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (137) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (140) ZIUA ISU-GALA-POMPIERI (142)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page