Elevii Scolii Gimnaziale “Raluca Iurascu” din Joldesti au prezentat ieri, 14 iunie, un moment artistic impresionant cu ocazia comemorarii a 124 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, in casa unde s-a nascut mama marelui poet.
Eminescu a decedat la data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor, București. Ziarul Românul anunța ziua următoare la știri: Eminescu nu mai este. Corpul poetului a fost expus publicului în biserica sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad.In prezenta oamenilor de cultura din judetul Botosani, dar si din tara, printre care Gellu Dorian, Nicusor Corlat sau Vasile Iftime, elevii din Joldesti au recitat poeziile lui Mihai Eminescu si au cantat alaturi de profesori si invatatori melodiile “Pe langa plopii fara sot”, “Sara pe deal” si “O, mama”.
In final, componentele Grupului “Cheia Sol” Botosani, Larisa Ailoaie si Oana Tabultoc au interpretat piesele “Mama si tata”, “Balada stropului de soare”, “Pentru ea” si “Eminescu”, starnind ropote de aplauze de la cei prezenti.
“Ne bucuram ca putem sa va primim la Vorona, in sfarsit aici in aceasta cladire, unde a trait bunicul lui Mihai Eminescu, Vasile Iurascu, dar si mama sa, Raluca Iurascu pana in 1846. Ne bucuram ca putem sa primim oameni slujitori ai literaturii, creatori, oameni de cultura”, a precizat primarul comunei Vorona, prof. Aurel Stefan.
Mihai Eminescu a fost poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
ISTORIC: Scoala din Joldesti, conac cunoscut sub numele de “Curtea Anuscai”
Primii proprietari proveneau din celebra familie Oana din Sfatul Domnesc al lui Stefan cel Mare. I se spunea Curtea Anuscai dupa numele stapanei care ingrijea de ea, boierul fiind mai mult ocupat cu treburile domnesti.
Curtea Anuscai a apartinut familiei Oana pana in anul 1787, cand a trecut in proprietatea Ecaterinei Bals, si ea inrudita cu familia Oana. In anul 1816 s-a nascut aici mama marelui poet, Raluca Eminovici (foto jos), fiica lui Vasile Iurascu.In 1838 ar fi intrat in posesia grecului Kristi Enakaki. In 1847 a fost cumparat de boierul Nicolae Rosetti, iar din 1864 a intrat in proprietatea lui Iordache Cantacuzino, stapanitor al mosiilor de pe toata suprafata comunei Tudora de astazi.
In 1892 Conacul Anuscai a fost cumparat de baronul Grigore Capri, vita nobila recunoscuta la acea vreme. O vreme s-a pus in discutie varianta ca acest conac sa fi fost pierdut la carti, dar studiile migaloase ale lui Gheorghe Toma au demonstrat contrariul.
El a ramas in proprietatea familiei Capri pana in anul 1906, cand a fost vandut familiei Turcanu, capul familiei fiind de profesie inginer silvic. Un an mai tarziu s-a intamplat marea rascoala, dar conacul nu a fost afectat de cei revoltati fiindca boierul s-a purtat cuviincios cu taranii. In vremea comunistilor, conacul a fost confiscat, urmand ca din 1957 sa functioneze ca scoala.
Apoi, a fost retrocedat unui descendent al familiei Turcanu, Ariana Albescu si cumparat de Primaria Vorona. Pretul la care a fost achizitionat este de 750 milioane de lei vechi, suma infima pentru valoarea acestuia, proprietara fiind impresionata de planurile ce faceau din acea constructie neglijata, o scoala pentru copiii satului.Cladirea a fost refacuta si reparata in totalitate in 2011, cu bani alocati prin Banca Mondiala si de la autoritatile locale din Vorona, suma totala a investitiei este de 32 miliarde lei vechi.
Unitatea de invatamant a fost transformata intr-o scoala ultramoderna, cu apa curenta, cu incalzire, cu usi si geamuri noi si cu sali de clasa demne de coperta revistelor.
VIDEO:
GALERIE FOTO: