Ești afectat de creșterea prețurilor? Află ce ai de făcut!
Creșterea inflației pare de neoprit, prețurile benzinei, ale utilităților și ale bunurilor de larg consum au explodat, iar în urma falimentului City Insurance, piața asigurărilor s-a destabilizat. Ce e de făcut pentru a trece cu bine de criza economică? Iată care sunt sfaturile specialiștilor!
Care sunt categoriile cele mai afectate de criza economică
Pe baza analizelor crizelor economice din trecut, analiștii avertizează asupra pericolului dispariției clasei de mijloc și a adâncirii prăpastiei dintre bogați și săraci. Clasa de mijloc este cea mai afectată de noul val de scumpiri, iar oamenii riscă să ajungă la pragul cel mai de jos, la un grad de sărăcie care le va limita grav posibilitățile, inclusiv pe viitor.
Este cel mai bun moment pentru a-ți reconsidera prioritățile și pentru a te adapta acestor schimbări, astfel încât să îți limitezi pierderile și să te menții cel puțin pe linia de plutire.
Facturile la utilități vor afecta pe toată lumea. Pătura săracă – acea categorie în care, din păcate, în România, încă fac parte mulți oameni care nici măcar nu sunt branșați la electricitate – va resimți criza din perspectiva creșterii prețului produselor alimentare. Pentru mulți locuitori ai orașelor, la fel ca în vremea comunismului, o soluție alternativă o reprezintă rudele de la țară și produsele agricole de care pot face rost astfel.
Este un foarte bun moment în care locuitorii de la țară să aplice pentru programele finanțate din fonduri europene nerambursabile, având astfel posibilitatea să își dezvolte mici asociații de producători, ferme, proiecte turistice etc.
Transportatorii și șoferii profesioniști – printre categoriile profesionale cele mai afectate
Recent, transportatorii au amenințat cu proteste masive, dată fiind creșterea prețurilor la combustibil și asigurări. Nici mașinile electrice nu mai sunt considerate prea rentabile, ținând cont și de creșterea prețului la electricitate.
În privința asigurărilor auto, încă mai există posibilitatea ca transportatorii să facă o comparație între costurile propuse de companiile de asigurari sau să estimeze un cost pentru viitorul apropiat cu ajutorul unui calculator de asigurare auto. Dacă unii șoferi, inclusiv cei care circulă constant cu mașina personală vor renunța, cel mai probabil, la polițele facultative de tip CASCO, nu vor putea renunța, pentru a putea circula în deplină legalitate, și la asigurarea RCA obligatorie. În fond, aceste asigurări sunt destinate să îți reducă pierderile în urma avarierii mașinii sau a unui accident din trafic.
În ce măsură statul român va mai reuși să țină în frâu tot acest val de scumpiri, rămâne de văzut, însă este greu de crezut că finalul crizei financiare va veni prea curând. Principalul motiv este că este vorba despre o criză la nivel global, care implică toate tipurile de resurse, în primul rând energetice și în primul rând fosile: gaz natural, petrol, cărbune.
Este momentul ca fiecare familie să își reconsidere prioritățile și să își facă un calcul financiar pe care să se regăsească mai întâi bunurile de strictă necesitate: alimente, medicamente, cheltuieli lunare pentru întreținere și transport. Se anunță vremuri grele și este de dorit să fie amânate, în acest moment, investițiile în obiecte care nu sunt neapărat necesare, în vacanțe sau călătorii, mai ales în contextul în care ne confruntăm și cu o criză sanitară majoră. De asemenea, analiștii economici consideră că nu este un moment propice nici pentru contractarea de noi credite bancare.
Sursa foto: Pixabay.com