Educatie

EDUCATIE | Veste proastă pentru elevi. S-au montat microfoane în sălile de examen

Pentru a elimina orice suspiciuni, Ministerul Educaţiei a recomandat ca toate sălile în care se desfăşoară examenul de bacalaureat să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, la sesiunea de examen din acest an. În Suceava s-au luat deja măsuri şi s-au montat microfoane în sălile de examen.

Pe lângă sistemul video introdus în urmă cu patru ani în sălile de bac, directorii de licee trebuie să găsească soluţii urgente, asta dacă nu au găsit deja, pentru ca supravegherea la evaluare să se facă potrivit recomandărilor ministerului de resort.

„Supravegherea, potrivit metodologiei, se va realiza atât video, cât şi audio. În această perioadă, unităţile de învăţământ liceal caută soluţii pentru supravegherea audio în sălile de examen şi în sala unde se multiplică subiectele. Cheltuielile se pot acoperi din bugetele şcolilor, acordate prin bugetele locale, sau din alte surse de finanţare pe care şcolile le pot identifica. Directorii şi colegii noştri sunt în căutarea unor soluţii tehnice cât mai puţin costisitoare”, a specificat Mariana Drumea, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, potrivit monitorulsv.ro.

Directorii celor 20 de licee din judeţ au făcut tot posibilul pentru a asigura dotarea cu microfoanefuncţionale a sălilor în care se desfăşoară bacul.

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, unul dintre cele mai mari centre de examen din judeţ, sistemul audio a costat aproape 20.000 de lei, bani primiţi de la municipalitate.

La Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, dispozitive de monitorizare audio funcţionează încă din prima zi a bacalaureatului, acestea fiind instalate în cele 15 săli de examen, în trei laboratoare de informatică şi în sala unde comisia de examen îşi desfăşoară activitatea.

La Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava procesul de instalare este în curs de desfăşurare, deocamdată microfoane existând doar în sălile unde se desfăşoară probele orale ale bacului.

Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat a debutat luni, 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba se va desfăşura pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D).

Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 22 şi 26 iunie. Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E)a). Vom reveni cu detalii pe durata desfăşurării probelor.

În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2015, s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare.

În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral şi 2.540 – frecvenţă redusă.

Sursa: romaniatv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page