Educatie

EDUCATIE | Titularizare în învăţământ: Peste 32.000 de candidaţi, aşteptaţi să dea, luni, proba scrisă

Peste 32.000 de candidaţi, care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau la probele practice ale concursului de titularizare în învăţământ, sunt aşteptaţi să participe, luni, la proba scrisă, după care va fi făcută repartizarea pe cele 4.761 de posturi şi catedre vacante.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), proba scrisă se va desfăşura, începând cu ora 10:00, în 91 de centre de concurs organizate la nivel naţional.

“Sunt aşteptaţi să participe 32.167 de candidaţi care au obţinut cel puţin nota 5 la inspecţiile speciale sau la probele practice desfăşurate în perioada 26 mai – 27 iunie”, precizează MEN.

Pentru susţinerea probei scrise, candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs, cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 9.00, înainte de comunicarea subiectelor. După primirea subiectelor de concurs de către candidaţi, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore doar în cazul candidaţilor cu deficienţe vizuale grave.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităţilor naţionale şi baremele de evaluare pentru cele 149 de discipline de concurs sunt asigurate de Centrul National de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise, pe http://subiecte2014.ro.

Rezultatele la proba scrisă vor fi anunţate la 25 iulie. Contestaţiile vor putea fi depuse, la sediile inspectoratelor şcolare, în zilele de 25 iulie, până la ora 21:00, şi 26 iulie, până la ora 15:00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în 30 iulie.

Pentru de concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar de anul acesta sunt disponibile 4.761 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (2.699 în mediul urban şi 2.062 în mediul rural).

Un număr mare de candidaţi s-a înregistrat la specializări precum educatoare/profesori pentru învăţământ preşcolar (4.985), învăţători/profesori pentru învăţământ primar (3.963), limba şi literatura română (3.083), educaţie fizică (2.676) şi limba şi literatura engleză (2.254).

Cele mai multe locuri vacante sunt pentru posturile didactice de educatoare/profesori pentru învăţământ preşcolar (1165), învăţători/profesori pentru învăţământ primar (867), educaţie muzicală specializată (344) şi limba engleză (223).

Concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar presupune susţinerea unei probe practice sau inspecţii speciale la clasă şi a unei probe scrise din didactica specialităţii.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se va realiza, în ordinea descrescătoare a notelor, în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 31 iulie şi 1 august.

Ulterior, mai precis în perioada 4-5 august, va fi făcută repartizarea pentru angajare pe perioadă determinată, tot în şedinţe publice organizate de centrele de concurs.

MEN precizează că profesorii care au obţinut cel puţin media 5 la inspecţiile la clasă în profilul postului, în cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2014, au avut posibilitatea de a folosi acest rezultat şi în cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2014.

Pe de altă parte, în 9 aprilie, Guvernul a modificat Legea educaţiei, conform unei solicitării a Curţii Constituţionale, astfel încât la titularizare să poată participa şi cele 3.242 de cadre didactice care au obţinut cel puţin 7 la concursurile din ultimii şase ani şi care sunt deja angajate pe perioadă determinată. Acestora li se oferă astfel posibilitatea să fie repartizate de inspectoratul şcolar, pe perioadă nedeterminată, pe posturile didactice/catedrele ocupate.

Anul trecut, la concursul de titularizare au fost disponibile 6.074 de posturi şi catedre. Dintre acestea, aproape 60% au fost repartizate cadrelor didactice care au obţinut cel puţin nota 7 la ambele probe ale concursului. Cele mai multe posturi didactice/catedre vacante au fost repartizate în mediul rural.

În 2013, peste 14.000 de candidaţi, adică 47,78% dintre cei 29.509 care au susţinut concursul, au obţinut note peste 7, iar 32,11% au primit note între 5 şi 7.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page