Ministerul Educaţiei modifică subiectele pentru Evaluarea Naţională şi la BAC chiar în timpul jocului. Concret, anul acesta, toate subiectele examenelor vor avea în structură 40% de itemi obiectivi.
Ministerul Educaţiei vine cu un nou experiment pentru elevii care susţin examenele naţionale. Concret, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) – instituţie subordonată Ministerului – schimbă modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din 2019.
Mai exact, toate variantele examenelor vor avea în structură 40% de itemi obiectivi, care cel mai probabil vor arăta sub forma unor grile. Informaţia a fost confirmată de preşedintele CNEE Marian Şuţă.
“Dacă anul trecut la Matematică, Română şi Istorie nu au existat itemi obiectivi nici la Bacalaureat, nici la Evaluarea Naţională, acum vor fi în proporţie de 40%. În schimb, dacă vorbim de modele de subiecte pentru alte discipline la Bacalaureat precum ştiinţele socio-umane (Sociologie sau Psihologie), acestea aveau anul trecut itemi obiectivi în proporţie de 30%. Însă, începând din acest an vor avea şi ele tot 40%. Prin itemi obiectivi înţelegem mai multe tipuri de cerinţe. De la grile, itemi binari (exemplu: să aleagă între Adevărat sau Fals) la itemi de tip pereche (termeni care trebuie asociaţi). Structura de bază a variantelor nu va fi modificată, iar toţi itemii vor respecta ca şi până acum programa şcolară adoptată de Ministerul Educaţiei. În concluzie, toate variantele de la examenele naţionale vor avea itemi obiectivi începând cu acest an şcolar”, a declarat preşedintele CNEE, Marian Şuţă, potrivit Adevărul.
Şi secretarul de stat în MEN pentru învăţământ preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că s-a propus creşterea, începând de vara viitoare, la 40% a itemilor de tip obiectiv la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională.
El a adăugat că nu se schimbă nicio modalitate de evaluare.
“Nu se schimbă nicio modalitate de evaluare. În urma analizei pe care am făcut-o în vară, pentru a încerca să eliminăm pe cât posibil diferenţele între evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, am propus să se crească ponderea itemilor de tip obiectiv în structura subiectelor. Poate fi o întrebare cu alegere multiplă, o întrebare cu alegere duală, adevărat – fals. Am propus creşterea ponderii acestui tip de itemi la 40% din totalul subiectelor. Nu se schimbă subiectele, nu se schimbă programul. Astfel de subiecte există. Doar am dorit să creştem ponderea acestui tip de itemi, tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare şi subiectivismul în evaluarea lucrărilor. (…) Tocmai pentru a evita diferenţele de evaluare între evaluarea iniţială şi evaluarea la contestaţii, cum s-a întâmplat în sesiunile anterioare”, a explicat secretarul de stat.
Lixandru a anunţat că joi vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele.
“Mâine vor fi afişate modele de subiecte pentru toate disciplinele, vor vedea tipurile de subiecte. Totul este în beneficiul elevului. Se reduce acea doză de subiectivism din evaluare. Pe cât posibil evaluarea să fie una obiectivă”, a arătat Lixandru.
Calendarul de desfăşurare a examenului național de Bacalaureat în anul şcolar 2018-2019
Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).
În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb)- este programată marți, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 4 iulie.
Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.
Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură:
15 – 19 iulie: înscrierea candidaților
26 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
21 august: limba si literatura română – proba Ea) – proba scrisă
22 august: limba si literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
23 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
26 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
27 & 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
30 august & 2 septembrie: evaluarea competențelor digitale – proba D
2 – 3 septembrie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
3 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
3 – 6 septembrie: rezolvarea contestațiilor
7 septembrie: afișarea rezultatelor finale.
Calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2018-2019
Astfel, prima probă scrisă din cadrul EN VIII (limba şi literatura română) va avea loc în data de 18 iunie 2019. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă -pentru elevii care au studiat această disciplină) este programată în data de21 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 3 – 7 iunie 2019. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2018 – 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie 2019.
Ulterior afișării rezultatelor, în perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a și părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt judeţ.
Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie 2019.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.