Educatie

EDUCATIE | Scandal la Universitatea Spiru Haret. Absolvenţii din 2011 nu şi-au primit încă diplomele

Un nou scandal al diplomelor la cea mai mare universitate privată din ţară. Zeci de mii de absolvenţi ai promoţiei 2011 de la Universitatea Spiru Haret, îşi aşteaptă încă diplomele de licenţă. Reprezentanţii universităţii acuză Ministerul Educaţiei că nu aprobă eliberarea actelor de studii. De partea cealaltă, ministerul susţine că a dat aviz pentru cursurile acreditate.

Aproape 60.000 de studenţi au absolvit cursurile Universităţii Spiru Haret, în 2011. Doar 15.000 dintre ei au primit şi diplome. Atât a aprobat Ministerul Educaţiei.

În căutarea dreptăţii, ceilalţi studenţi au mers în instanţă. Avocaţii invocă Legea Educaţiei care spune că orice instituţie de învăţământ superior acreditată la zi poate să organizeze şi învăţământ la distanţă sau fără frecvenţă.

Legea Educaţiei (…) precizează că orice instituţie de învăţământ superior acreditată la zi, poate să organizeze forme de învăţământ la ID sau FR. Această hibă prin care nu vine şi o virgulă şi să se specifice faptul că trebuie să fie şi aceste instituţii, aceste forme de învăţământ acreditate sau autorizate de către ministerul Educaţiei, lasă loc de interpretări în sensul că acum, în 2014, pentru acele promoţii despre care discutăm, Ministerul Educaţiei nu doreşte să elibereze tipizate pentru diplomele de licenţă”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

În Legea Educaţiei se precizează însă, că autorizarea programelor de studii se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ. Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret acuză ministerul că încalcă legea.

„La acţiunile independente în justiţie înaintate de către absolvenţi au obligat practic prin hotărârea dată, ministerul, de a ne transmite diplomele”, a spus Inoan Gavrilă, reprezentanul Universităţii “Spiru Haret”.

Şi totuşi, de ce refuză ministerul să elibereze actele? La solicitarea redacţiei Digi24, Ministerul Educaţiei a răspuns că a emis aviz pentru eliberarea diplomelor strict pentru specializările care au funcţionat legal. Lucrurile s-ar fi încurcat la universitate. Surse susţin că actele care atestă studiile au fost date studenţilor care au urmat specializări neacreditate. Aşa se şi explică faptul că, absolvenţii care ar fi trebuit să primească diplomele acum câştigă în instanţă.

Universitatea Spiru Haret are probleme cu eliberarea diplomelor încă din 2009. Mii de absolveţi aşteaptă de cinci ani actele.

„Acest lucru m-a afectat foarte mult. Am pierdut avansări în grad şi nu am avut cum să dau multe examene, inclusiv cel de master”, a spus un absolvent.

Universitatea Spiru Haret a câştigat de pe urma a 35 de mii de studenţi fără diplomă din promoţia 2011 aproape 66 de milioane de euro. Între 1990 şi 2000, în România au apărut peste 100 de universităţi private. Acum mai funcţionează doar 30.

Sursa: digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page