O casă bătrânească, veche de peste 100 de ani, acum stă să cadă. Lipsit de spațiu și mai ales de siguranță, imobilul donat de un învățător din sat cedează, treptat, sub povara timpului și se degradează pe zi ce trece tot mai mult.
Două camere și un hol au fost transformate în săli de clasă. Cea mai mare are 12 mp. O cămară neîncălzită servește drept depozit pentru câteva zeci de materiale didactice înghesuite.
“În magazine este umezeală, peretele l-am acoperit, dar acolo este gaură. Avem șoareci aici! Pereții se lasă și de la temelie începe să se dărâme. Pământul se lasă, iar dușumelele s-au îndepărtat de perete. Se acoperă, iar se lasă, și tot așa. Zidul este de cărămidă, dar e vechi. Tot timpul avem șoareci! “ spune educatoarea Dina Șchianu.
Este Grădinița Școlii “Tiberiu Crudu” din comuna Tudora, unde învață peste 60 de copii. “Abia au loc să deseneze”, spune educatoarea Dina Șchianu.
“Aici nu se poate respira. 25 de copii într-o grupă, se calcă pe picioare! Nu ai cum să stai lângă un copil să îi arăți, să îi porți mânuța pentru că nu ai spațiu să treci…ca să ajungem la unul, trebuie să îi deranjăm pe ceilalți. Nici nu ne putem organiza altfel că nu avem spațiu. Noi trebuie să ne desfășurăm activitatea pe centre de interes: artă, bibliotecă, știință, construcții, dar unde să le așezi? Unde?”
Cât despre educația fizică…
“Pe scăunele, ne ridicăm în picioare, punem scăunelul în față și în spatele scăunelului facem ce mișcări se pot face, ca să facă puțină gimnastică. Cum să ții un copil de 3 ani atâtea ore fără să facă mișcare? Facem pe loc.”
Nici condițiile de igienă nu pot fi respectate.
“Nu este loc de spălat. Folosim șervețele umede, atât. Acesta este singurul mod de a ne păstra curați. Iar toaleta este afară, la comun cu elevii de școală. Nu este în regulă așa. Unii copii se tem singuri și atunci fie lăsăm toată grupa și mergem cu unul la toaletă, ceea ce e imposibil de fiecare dată, fie îi trimitem însoțiți de colegi mai mari. Dar toți sunt copii. Unii nici nu merg pentru că se tem. Vin părinții și îi duc acasă, își fac nevoile și revin la ore. Părinții sunt foarte dornici să fie asigurate condiții copiilor în grădiniță” adaugă educatoarea Dina Șchianu.
Autoritățile cunosc situația și au făcut demersuri pentru alocarea de fonduri.
„Încă de anul trecut Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a trimis memorii MinisteruluI Educației pentru a se construe o nouă grădiniță la Tudora. Spațiul de acolo este necorespunzător” Mihaela Huncă, inspector școlar general al IȘJ.
“Având în vedere că în comuna noastră sunt mulți copii, iar condișiile pe care le oferă clădirea în care funcționează Grădinița nr. 1 sunt improprii, am făcut solicitare la Consiliul Județean și la Ministerul Dezvoltării pentru realizarea unei noi grădinițe în comuna Tudora. Am realizat documentația și în cel mai scurt timp o vom depune la Ministerul Dezvoltării. S-a stabilit amplasamentul, s-au făcut studiile, s-a făcut și intabularea, așteptăm banii, poate până în vară vor fialocați.” a declarat ing. Mihai Petria, primarul comunei Tudora.
Pentru o nouă grădiniță cu trei săli de clasă ar fi necesari 1,2 milioane de lei.