Educatie

EDUCATIE | Presiuni pentru ca elevii să vină la ora de religie

Religia ar trebui să fie prezentată din punct de vedere istoric în școlile din România, nu într-o manieră confesională, așa cum se întâmplă în prezent, au arătat participanții la cea de-a doua ediție a Conferinței Raționalilor, organizată la Sibiu de Asociația Secular-Umanistă din România. În cadrul conferinței a fost abordată și chestiunea taxării activităților economice desfășurate de culte.

„Principalul aspect deranjant este că predarea religiei se face într-un mod care încalcă libertatea de conștiință a celor care nu sunt ortodocși”, a declarat Atila Nyerges, președintele ASUR. Potrivit acestuia, în România, părinții sunt obligați să facă o cerere pentru ca elevilor să le fie respectat acest drept fundamental.

În prezent, părinții au posibilitatea de a-și retrage copiii de la orele de religie, însă asociația cere Ministerului Educației ca elevii să nu mai fie înscriși din oficiu la aceste ore.

Ioana Balaban din București, una dintre participantele la Conferința Raționalilor, a întâmpinat obstacole de fiecare dată când a vrut să își retragă cei doi copii de la orele de religie. „Inițial au spus că nu se poate, că e obligatoriu. Mi-au spus: „De unde știți? Sunteți prost informată”. A trebuit să insist la fiecare dintre școli”, povestește ea.

Reprezentanții uneia dintre școli i-au spus că nu au auzit niciodată de opțiunea pe care o au părinții de a-și retrage elevii de la orele de religie, deși legea este foarte clară în această privință. Potrivit actualei Legi a Educației, este obligatorie doar prezența disciplinei „Religie” în ofera curriculară a școlii, însă nimeni nu poate fi obligat să participe la aceste ore. Copiii pot participa la orele de religie, conform confesiunii proprii, însă la solicitarea elevului major sau a părinților în cazul elevului minor, acesta poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina „Religie”.

„Trei copii de șase ani au stat nesupravegheați pe hol”

„Ni s-a spus că nu se poate, că trebuie să facă altceva în loc. A trebuit să le explic, să le dau articolul de lege”, arată Balaban, care a trebuit să pregătească un dosar cu mai multe legi în vigoare prin care să le demonstreze reprezentanților școlii că legislația îi permite să își retragă fiica de la orele de religie.

Balaban spune că reacția reprezentanților uneia dintre școli a fost foarte „dură”. Ora de religie a fost pusă în mijlocul zilei, motiv pentru care a cerut ca fiica ei să stea în acel interval orar la bibliotecă sau la altă clasă. Directorul școlii s-a opus și a spus că ori fata asistă la oră și nu este notată, ori stă pe hol. Nu s-a găsit o altă soluție așa că, alături de doi elevi musulmani, fiica sa a stat pe hol. Mamele copiilor nu puteau veni mereu să îi urmărească, așa că elevii au stat și singuri: „Trei copii de șase ani au stat nesupravegheați pe hol. Era un fel de presiune ca să asiste la ore”, spune Balaban.

Potrivit acesteia, în România nu există o procedură națională legată de ce fac elevii în intervalul în care colegii lor participă la ora de religie. „Se lasă la latitudinea directorului care poate face abuzuri”, explică ea.

Atila Nyerges a declarat că în luna iunie autoritățile europene au publicat un ghid referitor la libertatea de conștiință. Acest ghid oferă suficient de multe argumente pentru a califica actuala modalitate de predare a religiei în școlile din România drept „imorală și ilegitimă”, preciează el.

Profesor de istorie: „Uriașa majoritate sunt păgâni, sunt sectanți”

„De fiecare dată am spus că noi suntem pentru predarea istorică a religiei, care să înlocuiască actuala predare confesională. Ar fi absurd ca în școală să nu se menționeze fenomenul religios. Trebuie discutat despre el, nu este un tabu, dar [trebuie discutat – n.r.] de o manieră obiectivă, nu în cadrul unor ore de îndoctrinare”, a arătat și Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR, prezent la Conferința Raționalilor.

Abuzuri apar și în afara orelor de religie. Recent, ASUR a descoperit cazul unui profesor de istorie de la Galați care în timpul orelor vorbea despre Satana, Adam și Eva, Hristos, judecata de apoi, iad,  avorturi sau despre influența nefastă a științei („Biserica noastră (Hristos), Biserica mea, n-o vor sfărâma nici porţile iadului! Nici porțile iadului! Deci dacă ai scaun la cap, ce crezi? Dacă Dumnezeu, Hristos, ți-a spus, e clar că Biserica n-are cum să piară. Ah, că mai omori din ea, că-i mai subțiezi, că-i mai închizi, dar Biserica nu piere. N-ai cum s-o stârpești. Nu știu dacă ați priceput. (…)  Uriașa majoritate sunt păgâni, sunt sectanți, sunt catolici, sunt budiști, sunt d-ăia, sunt d-ăia, sunt d-ăia, mă doare capu’. Era să spun și d-ăștia […] și greco-catolici, da’ nu mai spun”).

„Nu este un discurs justificat în economia orei”, arată Pătrașcu. Profesorul de la Galați a fost sanționat cu mustrare scrisă abia după ce un elev l-a filmat în timpul orelor, arătând astfel ce se întâmpla la orele de istorie.

sursa: Yahoo News!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page