Educatie

EDUCATIE | Modele noi de subiecte la evaluările naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

Modele noi de subiecte, pentru evaluările naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, cu mai puţin de două săptămâni înainte de testări. Ministerul Educaţiei a publicat la sfârşitul săptămânii trecute, pe site-ul propriu, zeci de exemple suplimentare de subiecte, „pentru ca elevii să se poată pregăti mai bine”. Examenele încep săptămâna viitoare, pe 28 mai.

Învăţătorii şi profesorii s-au apucat deja să rezolve la clasă noile modele de subiecte publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei. Copiii au nevoie să se obişnuiască cu noul tip de examen, spun dascălii. Testele conţin, în mare parte, întrebări de logică.

„Copiii trebuie să se obişnuiască cu testele, cu modalitatea de alcătuire a lor şi simpla formă de dat răspuns e destul de greoaie. În general, copiii au parte la şcoală de teste clasice”, spune Radu Laurențiu, director adjunct al școlii „I.G.Duca”.

Elevii din clasele a IV-a şi a VI-a au la dispoziţie 60 de minute ca să rezolve subiectele. Dascălii se tem că testele le vor da de furcă mai ales celor de clasa a II-a, care au timp de rezolvare doar 25 de minute.

„La română mi s-au părut destul de grele, în sensul că textul în sine este de proporţii mari, scris foarte mărunt. Copilul de clasa a II -a ştie să citească şi totuşi ritmul lui este foarte lent. Multe cuvinte necunoscute”, spune Maria Miţoi, învăţător.

Părinţii, pe de altă parte, sunt ceva mai liniştiţi.

„Copiii din ziua de azi sunt cu totul altfel decât am fost noi odată. Umblă pe calculator, pe tablete, pe telefoane, Sunt mult, mult mai isteţi şi atunci este firesc şi normal ca invăţătorii să le ceară mai mult”, spune un părinte.

Primii care vor susţine examenul sunt copiii de la clasa a IV-a, pe 28 mai. Elevii de clasa a II-a încep testările pe 2 iunie, iar cei de clasa a VI-a pe 5 iunie.

„Vom avea date transversale, ne vor permite să identificăm problemele, vom afla unde elevii nu acumulează și va trebui să mergem acolo să vedem care sunt cauzele, profesorii, problemele de frecvență ale copiilor, de comunitate și vom ști ce politici educaționale avem”, spune Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Notele de la examene nu vor fi trecute în catalog, decât dacă dascălii vor dori acest lucru.

Sursa: digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page