Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat vineri că susține admiterea elevilor la liceu prin examen doar atunci când va avea un criteriu clar de orientare școlară a elevului, alături de profesor și părinte.
“Nu cred că astăzi putem să introducem admiterea la liceu în condițiile în care nu avem orientare școlară. Nu vreau să dau exemplul altora, eu sunt tatăl unei fetițe care este în clasa a VII-a, școala nu mi-a dat instrumentele necesare să văd către ce este pliată fetița mea. Vrea să meargă pe zona teoretică, tehnologie. Școala nu are încă instrumentele prin care părintele, alături de profesori, și de elev la un moment dat, să identifice care este orientarea în școală. Nefăcând lucrul acesta, vin efectiv cu un criteriu total aleator — ‘hai să dăm toți admitere la liceul cel mai bun din București, la cel mai bun profil’, și toți iau nota 10. Și constatăm că, de fapt, din cei care finalizează liceul 30 sau 40% nici nu fac o universitate pe domeniul pe care au mers la liceu. Susțin această admitere după ce am un criteriu clar de orientare școlară a elevului alături de profesor și părinte”, a precizat Liviu Pop.
Ministrul a vorbit și despre profesorii necalificați din sistemul de învățământ.
“Trebuie să vedem cum îi calificăm pe profesorii necalificați de astăzi. Am mai spus și repet — încă în sistemul de învățământ avem profesori necalificați. Chiar dacă au terminat matematica și predau istoria, că așa le permite legea, sau chiar nu au nicio calificare. De aici trebuie să începem pentru că nu am văzut în niciun spital din România în care te-ai dus și te-a operat un medic care nu e medic, care nu e specialist. Nu am văzut nicăieri un ortoped făcând o operație la ochi. (…) Avem profesor bun la matematică, dar nu avem profesor de desen în școala respectivă și trebuie să facă profesorul de matematică desen”, a spus Liviu Pop, subliniind că actul de educație va crește atunci când în sistem vor fi peste tot profesori calificați.