Important

EDUCATIE | Gabriela Mangir, inovaţie în limba franceză

Profesoara Gabriela Mangîr este profesoară la Colegiul naţional AT Laurian din Botoşani. Este absolventă a  Facultăţii de Litere secţia franceză-rusă în 1995, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. În 2008 a obţinut unui master- specializarea Didactique du francais langue etrangere la Universite  „Blaise Pascal” din Clermont Ferrand, Franţa.

Cursurile universitare precum şi stagiile de formare continuă la care a participat în ţară şi în străinătate i-au permis perfecţionarea metodelor de predare învăţare şi promovarea inovaţiei pedagogice care vizează dezvoltarea competenţelor elevilor de comunicare în  limba franceză.

Profesoară la Colegiul A.T Laurian din municipiu, Gabriela Mangir a înţeles imediat că adolescenţii au alte exigenţe decât altădată şi de aceea metodele de lucru trebuie adaptate. Dascălul face mai uşoară elevilor calea spre cunoaşterea  limbii franceze şi spre cultura acestui popr, de aceea mulţi din ei merg la studii în străinătate după terminarea liceului. Gabriela Mangir a coordonat 2 proiecte Comenius , cu Portugalia şi Franţa, Italia, Spania.

„Animez de mulţi ani cluburi de corespondenţă şcolară pentru elevii de liceu. Limba de comunicare este franceza. Acestea oferă participanţilor posibilitatea dezvoltării competenţelor de inţelegere scrisă şi de producere a unor texte scrise, dar şi legarea unor prietenii cu adolescenţi francezi” a dezvăluit dascălul botoşănean.

Gabriela Mangir face parte din echipa pedagogică a Centrului Cultural Iaşi din 2009, an în care CN A. T. Laurian a devenit centru de pregatire pentru examenul DELF – certificarea cunostinţelor de limba franceză conform descriptorilor Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbile Străine. „Pregătim elevi de la toate unitaţile şcolare din oraş. Avem rezultate foarte bune la nivel A2 si B2. Aceste certificate obţinute de elevi la CCF sunt recunoscute la nivel european şi îi ajută în obţinerea de burse de studii la universităţi precum şi la angajare în cadrul unor firme din ţări francophone” a precizat Gabriela Mangîr.

Profesoara este preocupată de utilizarea mijloacelor media la orele de limbi străine. Pentru a se perfecţiona în această direcţie, Gabriela Mangîr a urmat cursurile organizate de Ambasada Franţei „TICE şi învăţământul bilingv în România”. „Experimentez anul acesta (la cl. a 9-a profil matematică -informatică)  realizarea şi difuzarea emisiunilor radio – mijloc de aprofundare a cunoştintelor de limba franceză dar şi de formare a compreţentelor de comunicare” a spus profesoara Gabriela Mangîr. Toate performanţele peste care dascălul de limba franceză şi-a pus semnătura pălesc în faţa respectului măreţ pe care elevii care trec prin mâna sa i-l poartă şi după plecarea de pe băncile liceului. Şi au şi de ce, pentru că metodele profesoarei Gabriela Mangîr fac limba franceză mult mai atractivă.

Dacă mai punem la socoteală şi minunatele şi instructivele excursii cu elevii la Paris, Strasbourg, Lyon şi taberele (la Vichy) pentru a le da posibilitate de comunicare cu nativi şi pentru a le arăta pe viu locurile descrise la ore, elevii au de ce să o respecte cu adevărat.

sursa: Adevarul

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page