EDUCATIE | BACALAUREAT 2014 – Avertisment dur din partea Ministrului Educatiei
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni, despre bacalaureat, ca frauda nu este o solutie pentru acest examen si ca “mesajul este foarte clar: nu ne jucam, avem oameni condamnati definitiv pentru fapte de coruptie si frauda la bacalaureat”.
“Trebuie sa ne luam masuri de precautie, si anul trecut am transmis mesaje in acest sens. Din pacate, nu toata lumea intelege. As vrea doar sa ii rog pe cei care se gandesc ca pot sa se joace cu legea sa se uite un pic sa vada cazurile identificate si ce s-a intamplat anul trecut: sunt oameni dati afara din sistem, nu mai sunt cadre didactice, sunt oameni care au dosare penale, sunt oameni care au fost condamnati definitiv pentru coruptie sau frauda la examene.Cred ca este un subiect pe care este bine sa-l tratam cu toata seriozitatea si sa nu ne jucam”, a mai spus Pricopie, dupa intalnirea grupului PSD din Senat.
Ministrul Educatiei a adaugat ca a cerut inspectorilor scolari generali sa fie pregatiti pentru cazul in care se intampla “ceva negativ” la bacalaureat. “Este gresit daca nu stim sa actionam daca se intampla ceva negativ. Daca se intampla, sa actioneze conform legii, conform regulamentului, sa sesizeze imediat organele de specialitate si sa se asigure ca aceste cazuri, daca vor fi, nu pericliteaza examenul. Sa aiba, inclusiv in inspectorate, oameni pregatiti pentru a prelua conducerea vreunei comisii, daca vom avea probleme la acest nivel, sau sa aiba oameni pregatiti in rezerva pentru asistenta la clasa”, a precizat Remus Pricopie.
In acelasi context, demnitarul a spus ca a cerut inspectorilor sa interzica orice practica de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv. “Nu exista subiectul protocol, nu exista niciun alt subiect, pentru niciun fel de activitate asociata examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului”, a subliniat Pricopie.
Ministrul a mai spus ca, dupa exemplele negative din 2013, atat elevii, cat si profesorii vor fi incurajati sa mearga la examene deschisi si fara ganduri de frauda. Pe de alta parte, Pricopie a spus despre numarul mai mic de inscrisi la examenul din 2014 ca acesta este cauzat de scaderea numarului de elevi pe generatie.
“In 2013, au fost inscrisi la bacalaureat 71% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2012, iar anul acesta, 73% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2013. Cifrele indica scaderea numarului de copii din ‘cohorta’ (generatie n.r.)”, a explicat ministrul.
La examenul de bacalaureat din aceasa sesiune, candidatii au sustinut, saptamana trecuta, proba orala la limba romana. La aceasta proba s-au inscris, la nivel national, 131.254 de absolventi, dintre care 1.413 din promotiile anterioare.
In perioada 16-20 iunie, 121.446 de absolventi sustin proba de evaluare a competentelor digitale. Dintre acestia, 119.757 au absolvit liceul in acest an, iar 1.689 sunt din promotiile anterioare.
Probele orale vor continua in perioada 23-27 iunie cu testarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. Conform datelor Ministerului Educatiei, 123.689 de absolventi sunt asteptati sa sustina proba, dintre care 122.072 din promotia curenta si 1.617 din promotiile anterioare. Cei mai multi candidati s-au inscris la proba de limba engleza, respectiv 107.194, alti 14.198 la limba franceza, 1.087 la limba germana, 139 la limba rusa, 682 la limba spaniola, 20 la limba portugheza, 357 la limba italiana, un candidat la limba ebraica, noua la limba japoneza si alti doi la limba turca.
Probele scrise ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat vor incepe luni 30 iunie, cu limba si literatura romana si vor continua pe 1 iulie cu proba la limba si literatura materna, pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului si pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele de la probele scrise vor fi afisate in 7 iulie, pana in ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatii, intre orele 12.00 si 16.00.
Contestatiile vor fi solutionate in perioada 8-10 iulie, iar in 11 iulie vor fi afisate rezultatele finale ale primei sesiuni a bacalaureatului.
Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor; au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Candidatii care la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, intrucat se considera ca nu au sustinut probele orale.
Sursa: bzi.ro